Skuespillerne, der deltager i fejringen af Dansk Teater 300 år
Afholdt
De optrædende skuespillere er Morten Burian, Signe Egholm Olsen, Ari Alexander, Tina Gylling og Jesper Lohmann.

Foto: Det Kgl. Bibliotek

Den Tidstypiske – Holberg genskrevet

Dansk Teater 300 år - Oplev to helt nye dramaer inspireret af dansk dramatiks stamfar, Ludvig Holberg, i readings af Morten Burian, Signe Egholm Olsen, Ari Alexander, Tina Gylling og Jesper Lohmann.

Dansk dramatik begyndte med Holberg for 300 år siden. I Holbergs dramatik drejer handlingen sig ofte om titelpersonen - bare tænk på Den stundesløse, Den politiske kandestøber og Jeppe på bjerget, som alle gav et satirisk, voldsomt og udtømmende signalement af Holbergs egen tid. 

Ny dramatik med tidstypisk karakter

Danske Dramatikere har i anledning af 300-året for dansk teater udskrevet en konkurrence om at skrive ny dramatik, som bruger Holbergs grundskabelon med en tidstypisk central karakter til at illustrere vores tid. De to nyskrevne vinderstykker, Mathias Raaby Ravns Ballademagere og Amalie Munkgaard Olesens Flod og Ebbe, bliver denne aften fremført som readings:

Mathias Raaby Ravn: Ballademagere

Brecht møder Holberg møder Romeo og Julie i dette tragiske og voldelige skuespil om polske og danske stilladsarbejdere, udkantsmennesker med ulykkelige vilkår og drifter - og en bizar evne til versemål og drab. Der er klassisk dramatik, ny dramatik og Ballademagere.

Amalie Munkgaard Olesen: Flod og Ebbe

Et ældre ægtepar får deres søn og hans kæreste på besøg. Kæresten definerer sig selv som en fugl, sønnen som flertal, og forældrene oplever selv skred og brag af flydende identitet, mens aftenen bryder over i nat. Hvem kommer til middag i woke-æraens sproglige kaos? Det ender galt.

Iscenesatte readings og indledende talk

De to vindende dramaer bliver denne aften opført som iscenesatte readings af Tina Gylling, Jesper Lohmann, Morten Burian, Signe Egholm Olsen og Ari Alexander. Instruktion af Christoffer Berdal.

Som optakt byder dramatiker Jokum Rohde og forskningsbibliotekar, ph.d. Anna Lawaetz på en tour de force igennem teaterhistoriens kongedramaer og komik.

Medvirkende

Tina Gylling Mortensen er medstifter af Mammutteatret og uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1979. Hun er kendt for en lang række roller på Det Kongelige Teater, Betty Nansen Teatret og Østre Gasværk m.fl. samt fra film- og tv-roller.

Jesper Lohmann har spillet roller på bl.a. Det Kgl. Teater, Østre Gasværk, Folketeatret, Teatre ved Sorte Hest og Betty Nansen. Han fik sit folkelige gennembrud i Tv-serie Taxa i 1990 og har siden medvirket i bl.a. kultfilmen Pusher (1997) og en lang række danske serier, såsom Borgen, Rita, 1864 m.fl.

Morten Burian er uddannet på Skuespillerskolen ved Århus Teater 2000. Han er bl.a. kendt for roller i tv-serierne Herrens Veje, Bedrag og Dicte, mens han også har spillet roller på bl.a. Det Kgl. Teater, Husets Teater og Aalborg Teater. Han er aktuel i rollen som Bjørn i filmen Speak no evil.

Signe Egholm Olsen er uddannet fra Statens Teaterskole i 2003. Signe Egholm Olsen er bl.a. kendt for sin rolle som Maria i Nordkraft og for en lang række roller på både tv og i teatret, bl.a. i den anmelderroste opsætning Tove! Tove! Tove!.

Ari Alexander er kendt fra en lang række roller på både film og tv. Han har blandt andet medvirket i tv-serierne Rita, Doggystyle, Limboland og Alfa. I 2021 var han aktuel med sin første hovedrolle i Viaplay-komedieserien Try Hard instrueret af Anders Morgenthaler. 

Arrangementet er et samarbejde mellem Danske Dramatikere og Det Kgl. Bibliotek 

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.

Oplev også

Billede fra udstillingen Blinde Vinkler
Kl.:
Litteratur & Talks

Pretalk: Deborah Willis

KUN FOR DIAMANTKLUBBEN – Kom med på en spændende rejse gennem dansk kunst- og kolonihistorie!

Den Sorte Diamant, Blixen