Splitfoto af Niviaq Korneliussen og Bernard Ellefsen
Afholdt

Foto: Miriam Dalsgaard, Anna-Julia Granberg / Det Kgl. Bibliotek

Arctic Imagination: Niviaq Korneliussen (GL) i samtale med Bernhard Ellefsen (NO)

I 2021 blev Niviaq Korneliussen den første grønlandske forfatter til at modtage Nordisk Råds litteraturpris og placerede sig således som en af de mest interessante arktiske stemmer i dag.

Arrangementet er en del af talkserien Arctic Imagination, der gennem internationale samtaler mellem nordiske forfattere sætter fokus på et Arktis i rivende forandring. Niviaq Korneliussens prisvindende roman Blomsterdalen beskriver netop et moderne Grønland i stor forandring, hvor – som en anmelder beskrev det - “Facebook og Barnaby fylder lige så meget som isfjeldet og midnatssolen.”

Under forandring er også historierne om Danmark og Grønlands relation. Magtforholdene i Arktis ændrer sig markant i disse år, og derfor er moderne, nuancerede beskrivelser af arktiske områder som Grønland så vigtige. De skaber indsigt og inspiration på tværs af landegrænser i en tid, hvor Arktis bliver diskuteret flittigt i populære tv-serier såvel som geopolitik.

Lys i mørket

Det er både intens og rørende læsning, når Korneliussen skriver om Grønland i dag. Hun beskriver et samfund, hvor man forsøger sig med kærligheden, man forsøger sig med venskabet, men alt det ligger i skygge af en deprimerende lang række af selvmord, hvor ingen familie er uberørte.

“Din mormor fandt dig i et af værelserne i sit hus da hun kom hjem.” skriver hun i 'Blomsterdalen’. “Møblerne i værelset er fjernet, blodet er vasket af, men væggen har opsuget meget af det, og det tænker hun på om natten”.

Det er et råt indblik i grønlændernes liv i et postkolonialt samfund fyldt med traumer, der løber gennem hverdagen. Men der er lys i mørket, og midt i traumerne og selvmordene finder man kærlighed og livslyst. Det er et lys, som Korneliussen skriver frem i sin litteratur, og som hun understregede ved sin tale, da hun modtog Nordisk Råds litteraturpris: “Så tak til alle jer unge, jeg har mødt på min vej. Tak, fordi I er så kærlige, så dygtige og så smukke. Tak, fordi I holder ud, og tak fordi, I er til.”

Medvirkende

Niviaq Korneliussen

Niviaq Korneliussen debuterede i 2014 med romanen HOMO sapienne, der for alvor bragte temaer som homoseksualitet og identitet ind i den grønlandske samtidslitteratur. I 2020 udgav hun så sin anden roman Blomsterdalen og fik med den slået sig fast som en af de mest prominente litterære stemmer i Grønland i dag. Dette blev helt klart, da hun i 2021 fik tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for samme bog. Det er nemlig første gang, at den prestigefyldte pris er gået til en grønlandsk forfatter. Juryen beskrev Korneliussens skrivestil som både smuk og smertelig rå.

Bernhard Ellefsen

Bernhard Ellefsen er litteraturkritiker og bogansvarlig i den norske ugeavis Morgenbladet. Han har skrevet de litteraturkritiske essaybøger Imot døden (2018) og Det som går tapt (2022). Sidstnævnte handler om naturen og landskabet i nordisk litteratur.

Arctic Imagination

Arctic Imagination er blevet til i samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek og en række aktører i Canada som festivalen Sphere, National Arts Centre og Canadian Museum og Nature. Arctic Imagination sætter fokus på et Arktis i forandring og i krise, et Arktis med forsvindende is, som et stærkt symbol, et mytologisk, inspirerende landskab og en geopolitisk faktor. Her bliver verdens mest pressende problematik diskuteret af forfattere, kunstnere og eksperter, der har haft problemerne helt tæt på kroppen.

En del af International Forfatterscene

To stole foran et publikum i Dronningesalen

Foto: Malthe Ivarsson

Arrangementet er en del af serien International Forfatterscene.

Mød tidens største forfattere fra hele verden til fordybede samtaler i den smukke koncertsal, Dronningesalen.

SE FLERE ARRANGEMENTER

DM&MA er samarbejdspartner og sponsor for Students Only!

Arctic Imagination er en del af Nordic Bridges og er støttet af Nordisk Kulturfond, Den danske ambassade i Canada samt Slots- og Kulturstyrelsen.

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.

Oplev også