Billede af James Skea og Rune Lykkeberg
Afholdt
James "Jim" Skea.

Foto: Det Kgl. Bibliotek

International Samfundsscene: Klimalederskab med Jim Skea (UK) og Rune Lykkeberg

Fra dommedagsscenarier til konkrete løsninger. Som formand for IPCC er Jim Skea manden, som skal gøre planer til handlinger i den globale kamp mod klimaforandringer.

"Vores budskab om handling er tydeligt: Vi har teknologierne, knowhow'en og pengene til at tackle klimaforandringerne. Vi er nødt til at tage dem i brug. Nu." – Jim Skea, tale til Climate Week, New York, 2023. 

I Den Sorte Diamant vil Jim Skea, professor i bæredygtig energi ved Imperial College London og siden 2023 formand for FNs klimapanel IPCC, tale med chefredaktør for Information Rune Lykkeberg om, hvad de nødvendige forandringer til at forhindre klimaforandringernes konsekvenser vil betyde konkret. For hvordan ser verden ud, når vores nuværende systemer er blevet omlagt til de nye systemer, som skal sikre fortsat fremgang og politisk stabilitet verden over – nu inden for de planetære grænser?

Dronningesalen - publikum

International Samfundsscene

På International Samfundsscene adresserer Det Kgl. Bibliotek verdens tilstand og sætter de filosofiske og dannelsesmæssige spørgsmål i relation til lederskab og udvikling i bred forstand på dagsordenen. 

Arrangementsserien består af samtaler med et udvalg af verdens førende profiler i krydsfeltet mellem økonomi, politik, filosofi og ledelse.

Klimalederskab på tværs af sektorer

“Udfordringerne er store, men det vigtigste er, at vi ikke lader fortvivlelsen handlingslamme os.” – Jim Skea i interview med Climatica, 2023.

Verden har brug for effektivt globalt klimalederskab. Et lederskab, som alle samarbejder om og bidrager til. En løsningsanvisende forskning, et engageret erhvervsliv, og de rigtige beslutninger på det politiske niveau skal spille sammen for at kickstarte den nødvendige omstilling. Det budskab går igen på tværs af erhvervslivets organisationer, den politiske sfære og hos de toneangivende klimaforskere. Ifølge Jim Skea er tiden nu til, at IPCC vender blikket bort fra dommedagsscenarierne og i stedet ser mod løsningerne. 

Højere levestandard og lavere energiforbrug

Verden står i et dilemma mellem behovet for mere energi til at skabe vækst for at hæve levestandarden for mennesker i mange lande og behovet for at nedsætte det globale energiforbrug. 
Med det dilemma som baggrund vil Skea og Lykkeberg tale om, hvordan en global fremtiden, der er bæredygtig indenfor både klima, politik og lighed kan se ud.

Medvirkende

Jim Skea

Jim Skea (f. 1954) er en anerkendt britisk klimaforsker. Han er siden 2023 formand for FN’s Klimapanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) og har spillet en nøglerolle i udviklingen af internationale retningslinjer for bæredygtig udvikling og klimatiltag. Skea har en solid karriere inden for energipolitik og forskning bag sig, bl.a. som professor i bæredygtig energi på Imperial College i London fra 2009-2023. 

Rune Lykkeberg

Rune Lykkeberg er uddannet i litteraturvidenskab og filosofi fra Københavns Universitet og har en lang journalistisk karriere bag sig. Siden 2016 har han fungeret som chefredaktør for Dagbladet Information.
 

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.