Billede af Bent Flyvbjerg og Uffe Tang
Aflyst

Foto: Det Kgl. Bibliotek

International Samfundsscene: Bent Flyvbjerg i samtale med Uffe Tang

Hvorfor ender 99,5% af alle megaprojekter galt? Det har Bent Flyvbjerg, verdens førende ekspert i megaprojekter og forfatter til den internationale bestseller “How Big Things Get Done”, svaret på.

Arrangementet er aflyst

Bent Flyvbjerg har desværre været nødt til at aflyse arrangementet. Billetkøbere får billetprisen refunderet til det kort, de har købt billetterne med. 

Intet er mere inspirerende end en kæmpestor vision, der bliver til virkelighed. Empire State Building gik fra en skitse på en lap papir til et af verdens mest berømte vartegn på bare enogtyve måneder. Apples iPod gik fra en idé til at blive en af verdens mest velkendte gadgets på bare elleve måneder. 

Lige nu har verden brug for visionære ideer og projekter, som kan komme med løsninger på klimakrisens konsekvenser og udbedre skaderne. Men desværre ender ca. 99,5 % af verdens megaprojekter med overskredne budgetter, brudte tidsplan og uopnåede succeskriterier med både menneskelige, klimamæssige og økonomiske katastrofer til følge. Og utroligt nok fejler alle projekterne af samme årsag.

Dronningesalen - publikum

International Samfundsscene

På International Samfundsscene adresserer Det Kgl. Bibliotek verdens tilstand og sætter de filosofiske og dannelsesmæssige spørgsmål i relation til lederskab og udvikling i bred forstand på dagsordenen. 

Arrangementsserien består af samtaler med et udvalg af verdens førende profiler i krydsfeltet mellem økonomi, politik, filosofi og ledelse.

Sådan får du store ting gjort

Siden 1990’erne har Bent Flyvbjerg forsket i, hvorfor så mange internationale megaprojekter fejler, og hvorfor så få lykkes. I sin internationale bestseller How big things get done (2023) samler han resultaterne sammen med sin medforfatter Dan Gardner og viser, at de samme fejl ligger til grund for projekternes fiasko. Uanset om der er tale om nationale prestigeprojekter som Storebæltstunnellen eller private projekter som husrenoveringer og ferieplanlægning, går de samme fejlmønstre igen: Planlægningen og den gode forberedelse mangler.


På scenen i Dronningesalen vil Flyvbjerg pege på, hvad løsningen på det utrolige paradoks, at alle åbenbart begår de præcis samme fejl, kunne være.  
For midt i et internationalt paradigmeskift er vi mere end nogensinde afhængige af at innovative løsninger lykkes. Teknologien er der, visionerne er der, men lederskabet til at drive projekterne igennem mangler. 
 

Medvirkende

Bent Flyvbjerg

Bent Flyvbjerg er en internationalt kendt dansk samfundsforsker og en af verdens førende eksperter, når det kommer til at undersøge og skabe teorier for internationale megaprojektet. Han er uddannet cand.scient i geografi og økonomi. Flyvbjerg er professor fra både Aalborg og det hollandske Delft University of Technology. Sidenhen har Flyvbjerg været ansat på Oxford University og ITU.

Uffe Tang  

Uffe Tang er journalist og tidligere politisk redaktør og analytiker på DR og tidligere nyhedsvært på TV2 NEWS. Han har arbejdet i dagspressen i mere end 20 år og dækket dansk politik fra Christiansborg i de 13. De seneste år har han arbejdet med strategisk kommunikation som seniorrådgiver i Ulveman & Børsting og senest som særlig rådgiver i SVM-regeringen.  

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.