Billede med to personer
Afholdt

Foto: Det Kgl. Bibliotek

Finlandssvenske Kjell Westö i samtale med Martin Glaz Serup

Samtalen med den tidligere vinder af Nordisk Råds Litteraturpris vil især tematisere emner som fællesskab og ensomhed, ambitioner og prisen for succes.

I Den Sorte Diamant præsenteres den finlandssvenske forfatter Kjell Westö til en samtale med den danske forfatterkollega Martin Glaz Serup.

Historie om harmoni og dissonans

Kjell Westö vil fortælle om valget af en verdensberømt finsk dirigent som hovedperson i Tritonus. En historie, som udspiller sig i den finske skærgård, hvortil dirigenten er flygtet for i sit luksussommerhus ved Östersjöen at komme videre efter nederlag i både sit professionelle og sit kærlighedsliv. Han veksler mellem harmoni og dissonans i sin søgen efter svar på nogle akutte eksistentielle spørgsmål: Hvordan kan vi leve sammen, med alle vores forskelle og uligheder, i en tid som vores?

Samtalen vil således tematisere emner som fællesskab og ensomhed, ambitioner og prisen for succes samt mødet mellem bymennesker og indbyggerne på landet. Tritonus er den musikalske term for det dissonante, såkaldte djævleinterval.

Kjell Westö

Forfatteren er kendt for sine historiske skildringer af det finske samfund og behandlingen af de kollektive traumer fra borgerkrigen i 1918. Traumet er også omdrejningspunktet i Westös roman Luftspejling 38, som han vandt Nordisk Råds Litteraturpris for i 2014 – en pris, han også var indstillet til i 2001 og 2003. Kjell Westö er tildelt flere store nordiske priser, bl.a. Finlandsprisen, Samfundet Di Nios store pris, Sveriges Radios Romanpris og Svenska Akademiens Finlandspris.  Westö siger selv, at kernen i hans forfatterskab er en umættelig interesse for mysteriet mennesket og en ukuelig vilje til at finde ud, hvorfor vi er, som vi er, og hvorfor vi gør de ting, vi gør. Han bevæger sig i både fortiden og nutiden og skildrer et væld af forskellige mennesketyper med kontrasterende synspunkter og forskellige livsvilkår. Hans ottende og seneste roman, Tritonusen skærgårdsfortælling, udkom simultant i Finland, Norge, Sverige og Danmark 21. august 2020.

Anmelderne skrev

'Kjell Westö borer dybt i to midaldrende mænds psykologi i denne fremragende og virtuose roman' ❤️❤️❤️❤️❤️, Jes Stein Pedersen, Politiken

'En stor, skøn, rig og munter roman', Marie Louise Kjølbye, Information

'Imponerende skarp og træfsikker. (...) En satanisk symfoni af #MeToo, terror og vegetarrestauranter'⭐⭐⭐⭐, Jørgen Johansen, Berlingske

Westös er i samtale med digter, forfatter, redaktør m.m. Martin Glaz Serup. Han har bl.a. udgivet ni digtsamlinger, seks chapbooks og elleve børnebøger. Han er aktuel med digtsamlingerne Uendelige sommer (2020) og Endnu er dagen ikke spildt (2019).

Har modtaget Michael Strunge-prisen, Københavns Universitets Guldmedalje og Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. Glaz Serup har en særlig tilknytning til Finland. Ikke alene er en række af hans bøger oversat og udgivet i Finland, hvilket har medført en fortløbende dialog med mange af hans finske forfatterkolleger, men han er desuden bestyrelsesmedlem i Kulturfonden för Finland och Danmark - som tillige er samarbejdspartner for arrangementet.

Musikalsk vellyd på scenen

På scenen er også violinist Malin William-Olsson og pianist Kristoffer Hyldig, der musikalsk tager os med ind i universet i Kjell Westös roman.

William-Olsson har siden 2011 været ansat som koncertmester i Sveriges Radios Symfoniorkester, Stockholm. Hun har tidligere været koncertmester i Helsingborgs Symfoniorkester.

Hyldig debuterede i 2010 på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har fået tildelt flere priser, heriblandt Jakob Gades store legat, Léonie Sonnings Musikfondsstipendium og Musikanmelderringens Kunstnerpris.

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.