International Forfatterscene med Joathan Franzen og Kristina Stoltz
Afholdt
Jonathan Franzen besøger Diamanten som del af Arctic Imagination i samtale med Kristina Stoltz.

Foto: Det Kgl. Bibliotek

Arctic Imagination: Jonathan Franzen (US) i samtale med Kristina Stoltz

Jonathan Franzen er i årevis blevet hyldet som en af USA’s mest prominente forfattere, og er aktuel med romanen 'Korsveje'.

Nu gæster han International Forfatterscene, hvor han med udgangspunkt i romanen Korsveje (dansk, 21) og essayet What if we stopped pretending (2019), vil fokusere på klimaforandringernes indvirkning på vores eksistens.

En italesættelse af “det unævnelige”

Franzen har udtalt at temaerne i Korsveje er en italesættelse af ”det unævnelige”, som han mener er særlig markant i disse tider: ”Afvisning af fakta, afvisning af videnskab, afvisning af noget, hvad enten det er statslige eller videnskabelige eller intellektuelle autoriteter. Vi befinder os i superreligiøse tider, en slags slutspil, og jeg kan ikke lade være med at forholde mig til den slags truende udsigter, som en klimakatastrofe er. Alle bliver skøre” har han udtalt. Det er en roman, der graver dybt i karakterernes psykologi, og som skildrer USA fra tiden omkring Vietnamkrigen og frem. En nation, som han mener er i oprør og midt i kolossale forandringer.

Den uundgåelige klimaapokalypse

Jonathan Franzen udgav i 2019 det banebrydende essay What if we stopped pretending i The New Yorker. Essayet skabte betydelig debat, ikke mindst blandt klimaforkæmpere fra hele verden. Undertitlen til essayet indikerer måske hvorfor – den rummer tekstens iboende provokation: “The climate apocalypse is coming. To prepare for it, we need to admit that we can’t prevent it.”

Allerede året inden, havde Franzen udgivet en hel essaysamling, som tog udgangspunkt i hans kærlighed til naturen og særligt til fugle – og truede fuglearter - med titlen The end of the end of the Earth.

På International Forfatterscene vil den kendte amerikanske forfatter ikke blot medvirke i egenskab af prisbelønnet fiktionsforfatter, men også en debatstemme, som kan få halvdelen af Twitter op i det røde felt.

Skuespilleren Thomas Levin medvirker med oplæsning af uddrag af Franzens 'Korsveje'.

En del af Arctic Imagination 2.0

Arrangementet er en del af talkserien Arctic Imagination 2.0, der er blevet til i samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek og en række aktører i Canada som festivalen Sphere, National Arts Centre og Canadian Museum of Nature.

Arctic Imagination sætter fokus på den forsvindende is i Arktis og de accelererende klimaforandringer med en samlet platform, der kombinerer erfaring og kreativitet. Her vil verdens mest presserende tema blive diskuteret i samtaleformater mellem kunstnere på de store kulturinstitutioners scener i de pågældende lande.

Medvirkende

Jonathan Franzen

Jonathan Franzen (f. 1959) er amerikansk forfatter og essayist. Han fik sit store gennembrud med romanen Korrektioner (2001), som han modtog National Book Award for. Romanen Purity udkom i 2015 og befæstede Franzens position som én af USAs vigtigste forfattere.

Kristina Stoltz

Kristina Stoltz er en af dansk samtidslitteraturs mest alsidige og kritikerroste forfattere, der siden hun debuterede i 2000 med digtsamlingen Selvmordere og andre lysende blomsterkranse har skrevet digte, noveller, børnebøger og romaner. Hun er også en vigtig debatstemme, når det gælder klimakrisen og dens konsekvenser for vores dagligdag og eksistens. Stolz er romanaktuel med generationsromanen For evigt.

Arctic Imagination

Arctic Imagination kaster lys på transformationen i Arktis som et stærkt symbol, et mytologisk, inspirerende landskab og en geopolitisk faktor.
Arctic Imagination 2.0 følger op på den første udgave af Arctic Imagination, der var et samarbejde mellem en række nordiske nationalbiblioteker, New York Public Library og Det Danske Konsulat i New York i 2017-2018.

Arrangementet foregår på engelsk.

En del af International Forfatterscene

To stole foran et publikum i Dronningesalen

Foto: Malthe Ivarsson

Arrangementet er en del af serien International Forfatterscene.

Mød tidens største forfattere fra hele verden til fordybede samtaler i den smukke koncertsal, Dronningesalen.

SE FLERE ARRANGEMENTER

DM&MA er samarbejdspartner og sponsor for Students Only!

Tak til Nordisk Kulturfond for støtte.

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.

Oplev også