Last Folio
Afholdt
Spor af en svunden kultur.

Foto: Yuri Dojc. Bardejov - Last Folio

Last Folio

En efterladt jødisk skole i det østlige Slovakiet er udgangspunktet for denne fotoudstilling af Yuri Dojc.

Fotoudstillingen Last Folio af Yuri Dojc dokumenterer jødiske samfund i Slovakiet, hvor tiden har stået stille siden 2. Verdenskrig. Udgangspunktet er fundet af en efterladt skole, der stod akkurat som den dag, eleverne blev deporteret til KZ-lejre: med åbne kladdehæfter, bøger og sukker i skabene. I 2006-2007 fotograferede Dojc de efterladte genstande og har med portrætter foreviget dem som de eneste overlevende fra en forsvundet kultur.

Tomme bygninger og efterladte bøger fortæller historien

I 1942 blev mange af Slovakiets jøder arresteret og deporteret til nazisternes udryddelseslejre. Tilbage stod blot de tomme bygninger og de efterladte bøger, som Yuri Dojc indfangede med sit kamera i perioden 2006 til 2008.
Billederne fastholder og bevarer mindet om Holocaust, hvor 6 millioner jøder og mere end 9 millioner andre systematisk blev slået ihjel. Samtidig viser billederne, at tiden ikke har stået stille. Det er nemlig ikke kun rummet og bøgerne, der langsomt går i opløsning – det gør erindringen også.

De seneste år har Last Folio rejst verden rundt. Nu kan den opleves på Den Sorte Diamant, hvor Yuri Dojcs billeder fortæller historien om ødelæggelsen af et folk og dets kultur under Holocaust. Samtidig er det også en historie om overlevelseskraft og behovet for fortsat fælles erindring.

Udstillingen er støttet af:

  • Ministry of Foreign Affairs and European Affairs of the Slovak Republic
  • Dansk Jødisk Museum
  • Ambassaderne for Slovakiet, Israel, Tyskland og Canada
  • Rothschild Foundation Europe
  • Pentagram, Epson Canada

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.