P. Heise: Musik til Bertran de Born

|<

<

>

>|

P. Heise: Musik til Bertran de Born

I sommeren 1872 opsøgte Heise den unge digter Ernst von der Recke i dennes værelse på Regensen. Heise havde hørt om v. d. Reckes lyriske drama Bertran de Born, og han tilbød at komponere musik til stykkets sange.

Heise skrev musik til sangene samt indledende musik til hver af de tre akter.

Stykket blev opført første gang på Det Kongelige Teater 7. januar 1873 med Emil Poulsen som ridderen og troubadouren Bertran de Born hvis elskede er blevet narret til at forlove sig med en anden – en forlovelse, som det kræver en modvillig kong Henrik II.’s godkendelse at få ophævet.

Emil Poulsen havde tidligere været med i Oehlenschlägers tragedie Palnatoke, som Heise skrev musik til i 1867, og det var også ham, der senere (1878) kom til at spille kong Erik i operaen Drot og Marsk.

Bertran de Born blev en succes. Alle billetter var solgt til premieren, og bifaldet stort. Stykket blev opført tre sæsoner i træk.

Fædrelandet beskrev i en anmeldelse Heises musik som ”smuk og udtryksfuld”, og Berlingske Tidende lagde vægt på, at det var lykkedes Heise at skrive moderne musik, der alligevel – med en tone fra gamle chansons og madrigaler – faldt ind i den tid, som fremstilledes på scenen (1100-tallet).

Litteratur, cd-indspilninger og trykte udgaver