Konservering og analyse

Vi udfører konserveringsopgaver og bevaringsfaglige analyser.

Nærbillede af konservering af ældre bog

Annemette Kuhlmann

Konservering

Vi løser større konserveringsopgaver efter aftale fx konservering af arkivalier, bøger, fotografier, grafik mm., konservering af insekt- og svampeskadet materiale, stabilisering og klargøring af værker forud for digitalisering eller udstilling.

Analyse

Vi tilbyder også forskellige bevaringsfaglige analyser.

Microfadingundersøgelse af postkort

Annemette Kuhlmann

Når et værk udstilles i lys, mister illustrationer og tekst mere eller mindre farve afhængig af deres lysfølsomhed, udstillingens længde og lysets intensitet. Hvis der sker en væsentlig udblegning, mister værket en del af sin æstetiske værdi og i sidste ende også sin informationsværdi.

En farve eller blækstregs lysfølsomhed er vanskelig at vurdere, da man sjældent ved, hvad den består af. Mange farver er stabile, men der er også en risiko for, at farven er ekstremt lysfølsom og vil blive udbleget og dermed ødelagt i løbet af kort tid.

Vi har udstyr til at undersøge, hvor lysfølsomme et værks blæk eller farver er (microfading). I undersøgelsen bliver et meget lille område (0,3 mm) påvirket af en stærk lyskilde, imens den reflekterede farve måles. Størrelsen af farveændring kategoriseres i forhold til den internationale standard Blue Wool (BW).

  

Multispektral digitalisering og analyse

Mogens Bech

Multispektrale optagelser kan give indblik i arbejdsprocesser. Hvis en forfatter fx har lavet ændringer i form af overstregninger eller overklæbninger, kan teknikken bringe den skjulte information for dagens lys. Den kan også synliggøre vandmærker og forbedre læsbarheden af dokumenter betydeligt.

Teknikken bruges også til at identificere historiske pigmenter og blæktyper. Det betyder, at den kan bruges til at synliggøre retoucheringer og afsløre forfalskninger.

Kontakt Digitaliseringsafdelingen, hvis du vil høre mere om mulighederne for at få lavet multispektral digitalisering, og hvilke priser vi kan levere servicen til.