International Forfatterscene med Karl Ove Knausgård og Katrine Tschemerinsky
Aflyst
Samtale med den skelsættende norske forfatter om at forlade autofiktionen til fordel for den fantastiske tradition.

Foto: Det Kgl. Bibliotek

AFLYST - Karl Ove Knausgård (NO) i samtale med Kathrine Tschemerinsky

Årets modtager af H.C. Andersens Litteraturpris, Karl Ove Knausgård, udfordrede grænsen mellem fiktion og biografi med "Min kamp". Nu er han aktuel med romanen "Ulvene fra evighedens skov".

Arrangementet er aflyst. Karl Ove Knausgård har af personlige årsager desværre måtte aflyse en række arrangementer i forbindelse med, at han skulle modtage HC Andersens Litteraturpris, heriblandt arrangementet på Det Kgl. Bibliotek. Billethavere har fået direkte besked om refundering. Eventuelle spørgsmål kan rettes til kultur@kb.dk

Den norske forfatter Karl Ove Knausgård er en af de mest læste og skelsættende forfattere i nyere skandinavisk litteraturhistorie. Til efteråret kan han igen opleves på International Forfatterscene i anledning af, at han i 2022 modtog den prestigefulde Hans Christian Andersens Litteraturpris.

Har udvidet rammerne for romangenren

I dag er det mere end 10 år siden, Knausgård satte punktum for det monstrøse seksbindsværk Min kamp (2009-2011), der lige fra første binds udgivelse i 2009 har begejstret læsere, kritikere og litteraturforskere. Over 3600 sider blandede Knausgård fiktion, essayistik og selvbiografi og udvidede rammerne for romangenren på en måde, der gjorde ham til pioner inden for den såkaldte autofiktion.  

I Min kamp går Knausgård tæt på bl.a. forholdet til sin far og faderens død, og de minutiøse iagttagelser af en hverdag og et liv skal man ikke være en norsk mand for at kunne spejle sig i. Værket går helt tæt på, hvad det vil sige at være menneske fra de små, hverdagslige oplevelser til tonstung smerte og store eksistentielle spørgsmål. Alting skildres og beskrives, hvilket har fået anmelderen til at sammenligne værket med litterære sværvægtere som Marcel Proust og Thomas Mann.

Aldrig mere forfatter? 

I slutningen af sjette bind af Min kamp skriver Knausgård, at han nu vil ”nyde - virkelig nyde tanken om, at jeg ikke længere er forfatter”. Med punktummet for romanserien satte han også punktum for forfatterskabet – men kun tilsyneladende! For til stor glæde for Knausgårds mange læsere fortsatte han med at skrive, og siden Min kamp er der udkommet en lind strøm af bøger fra hans hånd. 

I 2020 udkom han med Morgenstjernen, som er hans første roman siden han afsluttede Min kamp. I Morgenstjernen forlader Knausgård den autofiktive stil, der gjorde ham til en verdensberømt forfatter. I stedet følger vi over to døgn ni mennesker, der forbindes i et fletværk af forskellige historier, og som har det til fælles, at de oplever mystiske begivenheder, der ikke kan forklares rationelt. I år udkom så en åndelig efterfølger, nemlig storromanen Ulvene fra evighedens skov, der gennem seks forskellige fortællere skildrer en mægtig historie fra 1970’erne til i dag på tværs af Norge og Rusland.

Tredje gang på International Forfatterscene

Knausgård besøgte første gang International Forfatterscene i 2009, da de første tre bind af Min kamp var udkommet på dansk. I 2019 var han atter på besøg – denne gang for at tale om Edvard Munch, som han kuraterede en udstilling om i Oslo i 2017 og skriver om i bogen Så megen længsel på så lille en flade (2018)

Efterårets længe ventede besøg kommer i anledning af, at Knausgård i 2022 får Hans Christian Andersens Litteraturpris, og at han udgav Ulvene fra evighedens skov i 2022.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård debuterede i 1998, og hans værker er i dag oversat til 30 sprog i hele verden. Han bor og arbejder i Sverige.
Knausgård har modtaget en lang række priser, bl.a. Kritikerprisen, Brage-prisen, Die Welts litteraturpris og Sunday Times Award for Literary Excellence. Kritikerprisen modtog han samme år, som han debuterede som forfatter, det var med romanen Ude af verden, som udkom på dansk i 2005. Dertil var Alting har en tid (da. 2007) nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

I efteråret 2009 udkom første bind af seksbindsværket Min kamp, som var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2010 og blev tildelt Brageprisen, Årets Bog 2009 i Morgenbladet og P2 Lytternes Romanpris.

Kathrine Tschemerinsky

Kathrine Tschemerinsky er kulturredaktør på Weekendavisen. Hun er uddannet i antropologi fra Københavns Universitet og Columbia University i New York. Tschemerinsky har virket som litteraturskribent i mange år for blandt andre Atlas Magasin og Weekendavisen og er desuden forfatter til bogen Turen går til bøgernes verden.

Hans Christian Andersen Litteraturpris

Hans Christian Andersen Litteraturpris er en pris, der hylder H.C. Andersens indflydelse på forfattere i hele verden. Siden 2007 er store, internationale forfatternavne som J.K. Rowling, Salman Rushdie og Haruki Murakami blevet hædret – og i 2020 blev det Karl Ove Knausgårds tur til at modtage prisen, som så pga. pandemien er udskudt til 2022. I motiveringen lød det blandt andet, at Knausgård tildeles prisen “for sin intense fornyelse af feltet mellem roman og selvbiografi, et område som også H.C. Andersen i stor stil udforskede”. Ud over æren modtager vinderen også en bronzeskulptur, udarbejdet af den danske billedhugger Stine Ring Hansen, der forestiller Den Grimme Ælling, samt et diplom "The Beauty of the Swan" og 500.000 kroner.

En del af International Forfatterscene

To stole foran et publikum i Dronningesalen

Foto: Malthe Ivarsson

Arrangementet er en del af serien International Forfatterscene.

Mød tidens største forfattere fra hele verden til fordybede samtaler i den smukke koncertsal, Dronningesalen.

SE FLERE ARRANGEMENTER

DM&MA er samarbejdspartner og sponsor for Students Only!

Kultur i Diamanten

Hold dig opdateret om koncerter, talks, udstillinger, foredragsforestillinger og mange andre kulturtilbud i Den Sorte Diamant i nyhedsbrevet Kultur i Diamanten. Udkommer 1-2 gange månedligt.

Oplev også