P. Heise: Fire sange for mandskor

|<

<

>

>|

P. Heise: Fire sange for mandskor

Disse fire a capella-satser er skrevet i forbindelse med Peter Heises engagement i Studenter-Sangforeningen. Tekstforfatterne var da også alle aktive i koret samtidig med Heise, men sangene udkom ikke samlet.

Vel mødt paa vore Vange blev opført den 11. juni 1862 som velkomstsang til de svenske og norske studenter i forbindelse med det nordiske studentermøde. Satsen blev udgivet som selvstændigt tryk i 1862 og som klaversats i Illustreret Tidende, den 22. juni samme år i forbindelse med omtalen af mødet. Teksten er af Heises gode ven Gotfred Rode og betoner forståeligt nok det nordiske fællesskab.

Introduction og Vals blev opført i Studenter-Sangforeningen i 1874 og udkom i tryk fem år efter. Den romantiske tekst er af digteren Edvard Lemcke, og koret udfylder en symbolsk funktion som orkester for de to dansende med stemmernes akkompagnerende stemmeføring.

Teksten til Det vaagnende Foraar er skrevet af Carsten Hauch, som også var en personlig ven til Peter Heise. Denne optimistiske forårssang blev udgivet i en samling af seks sange, som udkom i 1895, 16 år efter Heises død.

Hil Dig, Dag med Kampens Minde er en minde- og hyldestsang for slaget ved Isted den 25. juli 1850. Den er skrevet af ungdomsvennen Carl Ploug, som har leveret mange krigsmindesange til den danske sangskat. Sangen er forståelig nok udformet som en hymne. Den trykte version af sangen optræder i samme samling af seks sange som Det vaagnende Foraar, der udkom i 1895.

Litteratur, cd-indspilninger og trykte udgaver