P. Heise: Sange af Shakespeare

|<

<

>

>|

P. Heise: Sange af Shakespeare

Peter Heise komponerede melodier til otte sange af Shakespeare til en samling, som udkom i 1868. Den danske oversættelse er dels hentet fra Edvard Lembckes samtidige gendigtninger af dramatikerens værker (1861-73), dels muligvis fra anden hånd. Heise læste Shakespeare både på dansk og engelsk, og i sangen Den Jomfru sad med Sorgen afviger teksten i forhold til Lembckes oversættelse. Han skrev sangene i sin tid ved Sorø Akademi, en periode som på grund af lærergerningen ellers ikke levnede så meget tid til komponistvirksomheden. Til gengæld brugte han noget tid på at gennemgå den engelske forfatters værker, og fra samme tid stammer hans mandskorsats Gravsang af Shakespeares Cymbeline.

Samlingen er tilegnet skuespillerinden Johanne Luise Heiberg, der havde udført flere Shakespeare-roller på nationalscenen. Efter Heises død udkom sangene også med tysk tekst og de populærest af dem blev optaget i Danmarks Melodibog.

Sangene er taget fra en række forskellige skuespil, og deres toneart og generelle stemning følger nøje teksten. De er alle strofiske og forholdsvis enkle i kompositionen, set i lyset af Heises øvrige sangkompositioner. En undtagelse er dog Kom nu kun, kom nu kun, Død!, der med sin kromatiske melodiføring og dynamiske kontraster skaber en ekspressivitet, som skiller sig ud fra de øvrige titler.

Sangene præsenteres her i komponistens renskrift, men man kan få et indblik i hans arbejdsproces ved at kigge på kladderne

Litteratur, cd-indspilninger og trykte udgaver