P. Heise: Romancer og Sange af Steen St. Blicher

|<

<

>

>|

P. Heise: Romancer og Sange af Steen St. Blicher

De otte sange til digte af Steen Steensen Blicher blev færdigkomponeret og udkom i 1866 og blev senere trykt i adskillige oplag. Heise satte som en af de første komponister en del flere tekster af Blicher i musik, men der udkom kun denne samling, som var tilegnet kongelig skuespiller Peter Schram. Den blev dog meget populær, og flere af sangene kom med i Danmarks Melodibog.

Heise komponerede flere af sangene, da han var ansat på Sorø Akademi - en periode som på grund af lærergerningen ellers ikke levnede så meget tid til komponistvirksomheden. I den trykte udgave er følgende sange med:

1 Til Ossian (af Jyllandsreisen) ”Selma, Selma!, hvor er din Skjald”

2 Ossians Sang til Aftenstjernen (af Ossianske Elegier) ”Yndigt er dig Lys, o Aftenstjerne”

3 Ossians Sang til Maanen (af Ossianske Elegier) ”Hil dig atter, Himlens favre Datter”

4 Om Strømmmen mod dig bruser (af Til en ung tungsindig Digter)

5 Armidas Sang (af Kjærlighed i Syden) ”Hvert Foraar, Cotaldi!”

6 Den unge Lærkes Foraarssang ”Blæs, Søndenvind”

7 Faawal Mari! (af E Bindstouw) ”De wa ve Helmestier”

8 Øwli (af E Bindstouw) ”Øwli han wa sæ saa løste en Swenh”

De første fire sange er taget fra digtsamlinger valgt fra en udgave af Blichers digte fra 1847. Det drejer sig om de såkaldte Ossiandigte, der tager udgangspunkt i legenderne omkring oldtidsskjalden, barden Ossian. Temaet blev eksponent for nordisk kunst, og skjalden blev hyppigt brugt som tema blandt tidens danske digtere, malere og komponister. Mens Ossian kaldes frem i første sang, inddrages naturen i anden og tredje sang i god overensstemmelse med romantikkens natursyn. Fjerde sang har en markant karakter i musikken, som understøtter opfordringen til den unge digter om at holde ud og løfte blikket.

De sidste fire sange er taget fra samlingen Gamle og ny Noveller af Blicher (1857). De to forårssange Armidas Sang og Den unge Lærkes Foraarssang efterfølges af to fortællinger på jysk dialekt fra Blichers E Bindstouw.

Mens de to dialektsange næsten har visekarakter, er de øvrige seks i god overensstemmelse med den kunstneriske liedtradition, som den kom til udtryk hos samtidens tyske komponister. Sangene er karakteriseret ved stor forskellighed indbyrdes, lige fra det inderligt lyriske (fx Ossians sang til Aftenstjernen), over det heroiske (Om Strømmen mod dig bruser) og til det lystigt dansende (Øwli).

Litteratur, cd-indspilninger og trykte udgaver