P. Heise: Bergliot

|<

<

>

>|

P. Heise: Bergliot

"Jeg har arbejdet et større Musikstykke til Heise, nemlig "Bergliot". Heise har dertil skrevet en Musik, som er den største, han har gjort, og som det skal holde haardt at høre uden Taarer".

Sådan skrev digteren Bjørnstjerne Bjørnson i et brev til H. C. Andersen.

Samarbejdet mellem Heise og Bjørnson kom i stand i Rom. I 1861-62 forlod Heise nemlig for en tid Sorø, hvor han ellers boede og passede sin stilling som musiklærer ved Sorø Akademi og organist ved byens kirke, for at tage på en længere rejse til Italien med sin kone. I Rom omgikkes parret blandt andre Bjørnstjerne Bjørnson.

Bjørnson skrev digtet Bergliot, der skildrer et møde mellem den norske kong Harald Hårderåde og Bergliots mand, høvdingen Einar Tambeskælver. Bergliot – i øvrigt selv datter af en mægtig mand, nemlig Hakon Jarl – håber, at mødet vil føre til fred og forsoning, men i stedet myrdes både hendes mand og søn af kongens mænd.

Bergliot blev opført i Musikforeningen i 1866 med mezzosopranen Josephine Zinck som solist. Værket er tilegnet Musikforeningens leder og dirigent siden 1850, Niels W. Gade, der dog ved denne lejlighed lod Heise selv stå for direktionen, hvilket Heise var begejstret for – efter en prøve skrev han således i et brev til sin tidligere husværtinde fru Tidemand:

"At det er en Fryd at staae med denne Tryllestav af en Taktstok i Haanden og slaae de brusende Toner ud af den, som man har drømt sig, og som nu virkeliggjøres, det kan De vel begribe".

Litteratur, cd-indspilninger og trykte udgaver