NKS 565 4º: Von Recks tegninger

|<

<

>

>|

NKS 565 4º: Von Recks tegninger

"I 1736 sejlede den blot 25 årige Philip Georg Friedrich von Reck sammen med andre kolonister fra Tyskland til Georgia. Et af hans formål var, som han udtrykte det i et brev før han forlod Europa, fra Amerika at hjembringe 'synlig bevis' på det han kaldte 'den mærkelige nye verden'. Idealistisk og entusiastisk, veluddannet og velsignet med et forbavsende kunstnerisk talent førte von Reck en rejsedagbog, udformede specielle beskrivelser af de planter, dyr og indianere han opdagede i Georgia, og tegnede mere end 50 skitser med vandfarve og blyant af det han så.

Ledsaget af von Recks skrivelser er disse tegninger vigtige som historie, videnskab og kunst. Som historie giver de os et nyt og absolut enestående glimt af Georgia som det så ud, da de første europæere slog sig ned dér. [...] Som videnskab repræsenterer von Recks naturhistoriske tegninger de første vidnesbyrd om adskillige planter og dyr. [...] Von Recks tegninger og skrivelser er specielt betydningsfulde for det lys de kaster på indianernes liv. Tegningerne viser detaljeret deres klædedragter og udstyr, huse og aktiviteter. [...] Som kunst er von Recks tegninger så friske, indgående og levende på papiret, som den dag de blev tegnet."

(Uddrag af introduktionen til VON RECK'S VOYAGE. Drawings and Journal of Philip Georg Friedrich von Reck. Edited by Kristian Hvidt. With the Assistance of Joseph Ewan, George F. Jones and William C. Sturtevant. The Beehive Press, Savannah 1980.)


Af samlingen NKS 565 4º er der i denne udgave alene medtaget alle akvareller og tegninger i von Recks skitsebog (36,5 x 28,8 cm), der er udgivet i sin helhed, og de løse tegninger. En nøjere beskrivelse af tegningerne og deres baggrund findes dels i ovennævnte værk, dels i Kristian Hvidt: "En billedbog fra Georgias barndom", in: Fund og Forskning, Vol. XXIII, Kbh. 1978.