[Kritisk Revy 1927, hefte 2, side 68]

1ste Afsnit

Belysningslegemet

Glødelampen


Fabrikationen af Glødelamper har i de senere Aar gennemgaaet en stærk Udvikling, men nu synes det, som om den store Sammenslutning af Glødelampe-Fabrikanter er i Færd med at standardisere Fremstillingen. Det er baade ondt og godt. Godt, fordi det derved bliver enklere at fremstille Arma- turer, Belysningslegemer til de standardiserede Pærer, - og ondt, fordi Glødelampen aldeles ikke er naaet til den Fuldkommenhed, som berettiger en Standard. Faren ved al Standardisering er, at den vanskeliggør Fremskridtet. Medens man før i Tiden angav, hvor mange Lys en Pære udsendte (udtrykt i Normallys, Hefnerlys - paa de tyske Glødelamper angivet: H. K.), vil man i Fremtiden helt gaa over til at angive, hvor meget Pæren bruger udtrykt i Watt. De Typer, som alene kommer i Handelen, vil være mærkede med deres Watt-Forbrug, og da 1000 Watt (1 Kilowatt) i en Time koster et bestemt Antal Øre (i København 35 Øre), ved man altsaa nu, hvor meget hver enkelt Gløde-Lampe bruger i Timen, blot ved at læse paa den, medens man intet direkte faar at vide om, hvor meget Lys den udsender. - Den gamle Mærkning med Normallys havde den Fordel, at et Normallys er nogenlunde det samme som et almindeligt Stearinlys, og Folk havde tillige efterhaanden vænnet sig til at bedømme, hvor meget en 16-Lys Pære Iyste. Nu er Spørgsmaalet saa meget mere indviklet for Publikum, da Glødelamper med samme Watt-Forbrug, og som altsaa koster det samme i Timen at brænde, ikke lyser lige stærkt, hvis Spændingen er 110 Volt eller 220 Volt. Forskellen er omkring 10% i 110 Volt Lampens Favør. Nedenstaaende Tabel angiver de Glødelamper, der kan være Tale om at benytte i et Hjem. Det bør dog bemærkes, at det ikke ved Anvendelsen af normale P. H.-Lamper er behageligt at bruge over 40 Watt (ca. 32 Lys), og i Almindelighed vil 25 Watt (ca. 16 Lys) være det rigtige. Ved Afskærmning med Silkeskærme (eller hvor man anvender forgyldte P. H.-Lamper), kan man undtagelsesvis gaa op til 75 Watt (68 Lys), naar Silkeskærmen afskærmer Lyset absolut.

[[tabel - se facsimile]]

Til Brug i Hjemmet.

Forbrug i Watt 15 25 40 60 75
Antal Lys ca. 10 18 31 50 68
Forbrug i Kbh. pr. Time i Øre ca. « 1 1« 2 2«
Watt pr. Lys ca. 1,5 1,4 1,3 1,2 1,1

[[tabel slut]]

Man ser af denne Tabel, at alle Glødelamper under 100 Watt bruger over 1 Watt til Fremstilling af et Lys (se Rubrik: Watt pr. Lys ca.), og da 60 Watt-Lampen og 75 Watt-Lampen er gasfyldte Pærer (som oprindeligt forhandledes under Navnet »Halv-WattLamper«), maa man altsaa forstaa at den Betegnelse var en Reklamebetegnelse, som ikke angiver, at de gasfyldte Glødelamper kun bruger « Watt pr. Lys. Ikke desto mindre er der stadig Folk, der tror, at de gasfyldte Glødelamper giver det dobbelte Antal Lys af deres Wattforbrug, saaledes at en 75 Watt-Lampe Iyser 150 Lys. Det er altsaa helt forkert.

Forholdet mellem den gasfyldte Glødelampe (»Halv-Watt-Lampen«) og den lufttomme Glødelampe (Metaltraadslampen) er for smaa Lamper tværtimod omvendt, idet en 40-Watt lufttom Glødelampe, som ovenfor angivet, bruger 1,3 Watt pr. Lys, medens en 40 Watt gasfyldt bruger 1,33 pr. Lys.

Man bør altsaa aldrig benytte gasfyldte Glødelamper i de smaa Lysstyrker til Hjemmene, da der ikke er vundet noget økonomisk derved, og da Lyset er hvidere og mere stikkende fra de gasfyldte end fra de lufttomme.


Gå til side 69