Samlingspunkt for islændinge i København

Prospekt fra Thingvellir

Året efter folkeforsamlingen, i 1852, flyttede Jón og hans hustru Ingibjörg  ind en lejlighed på Østervold (i dag Øster Voldgade) i København, hvor de boede til deres død i 1879. Huset blev hurtigt et naturligt omdrejningspunkt for islændinge i København, og Jón fungerede for gruppen af islændinge som bindeled til hjemlandet. Han organiserede fx handelsskibe, postforsendelser osv. mellem København og Reykjavik.

I 1967 købte den islandske regering huset, der nu kaldes Jónshús. I dag fungerer det som islandsk kulturcenter og rummer bl.a. en permanent udstilling om Jón Sigurdsson.

 
Opsætning af mindeplade på Jòns hus i København

Opsætning af mindetavle for Jón Sigurdsson ved Jónshuset på Øster Voldgade

 
 
 

Mindetavlen som den ser ud i dag. Bemærk teksten, der udnævner Jón Sigurdsson til ”Islands ønskebarn, dets hæder, sværd og skjold!”, de samme ord som københavnske islændinge satte på Jóns kiste.

 

Jón Sigurdssons store arbejde er aldrig blevet glemt i Island, og i dag er Jóns fødselsdag, den 17. juni, tillige Islands nationaldag. Jóns portræt pryder den islandske 500-kroneseddel.

 

Interiør fra Café à Porta på Kongens Nytorv i København

Café á Porta på Kgs. Nytorv

Jón Sigurdssons centrale rolle i det islandske København skyldtes også hans gæstfrihed. Når han mødte en af sine unge studerende landsmænd på gaden og faldt i snak, lød feltråbet ofte: ”Kom unge ven, nu går vi hen på à Porta og får os et godt måltid mad og en cigar!”.