En kendt vise - Ólafur liljurós

Oluf og elverpigerne. Illustration på nodeforside

Historien om Hr. Oluf er en af de mest kendte islandske folkeviser, og den er også meget udbredt i andre lande. Kort fortalt handler den om Oluf, som på natten før sit bryllup rider ud til elverpigerne, men da han ikke vil danse med disse underskønne, lokkende væsener, slår de ham med sygdom, således at han dør om morgenen før sit bryllup. På det psykologiske plan behandler den legen med den forbudte sexualitet, især i en overgangsfase, hvor man er særligt sårbar.
 

Afskrift af 'Olafs Liljurós og Alfkonan'

Der blev arbejdet tilbundsgående med de enkelte viser fra både Jón Sigurdssons og Svend Grundtvigs side. Visen her om Olafs Liljurós og Alfkonan er forsynet med talrige oplysninger om varianter samt i højre side af papiret med henvisninger til udgaver på de nordiske sprog samt f.eks. vendisk, slavisk, bøhmisk og bretonsk. De findes alle angivet i den trykte udgave. Se hele arket (Dansk Folkemindesamling)

 
 
 
Titelbladet til udgven af de islandske folkeviser

Visen om Oluf og elverpigerne er den første i Jón Sigurdssons og Svend Grundtvigs samling. Her gøres der først rede for handlingen i visen og derefter de trykte kilder, der (s. 4.) bl.a. nævner A.P. Berggreens melodisamling. I 1881 samlede Sv. Grundtvig alle sine observationer om denne vise, Elveskud, i et lille skrift, hvor han fortæller om de forskellige nationale varianter ud fra en mere moderne folkloristisk tankegang. Se hele visen og noterne til den.