Papir

Fremstillingen af papir kom i middelalderen fra Arabien til Europa, i første omgang Italien. Produktionen af papir er dokumenteret første gang i Italien i 1235 i Genova, men først flere årtier senere begynder det at blive produceret i andre byer. 1264 i byen Fabriano i Le Marche, som skulle blive en anset papirproducent, og 1270 i Firenze.

Papirfremstillingen nedsatte de omkostninger, der var forbundet med at fremstille bøger, og Lucien Febvre og Henri-Jean Martin Martin så i deres bog L'Apparition du livre papirproduktionen som en afgørende forudsætning for fremkomsten af den trykte bog. Enkelte luksuriøse bøger blev trykt på pergament efter trykkepressens fremkomst, og Det Kongelige Bibliotek har en samling af sådanne.

Fra 1200-tallet til 1800-tallet var alt papir håndlavet. Derefter gik man over til industrielt fremstillet papir, som nu også blev fremstillet af andre materialer. 

I det håndlavede papir indlagde papirproducenten sit bomærke i papiret. Dette filigran kan bruges til tids- og stedsfastsættelse af bøger. Det grundlæggende værk om filigran er Briquet's  Les Filigranes fra 1907. Værket står fremme på Center for Manuskripter og Boghistorie.