Nye kataloger fra Orientalsk Samling

Catalogue of Persian manuscripts


Codices Persici Arthur Christensiani, Codices Simonseniani Persici, Codices Persici Additamenta

Af Irmeli Perho
NIAS Press-Det Kongelige Bibliotek 2014. 2 bind.

Nyt katalog over 207 persiske håndskrifter og 60 persiske litografier erhvervet af Det Kongelige Bibliotek fra 1857 til 2007. Kataloget indeholder beskrivelse af værkerne, både deres indhold og deres fysiske tilstand. Sider med vigtige informationer om titler, eventuelle forfattere, kommentatorer og redaktører samt dateringer er gengivet fotografisk, nogle i farver, for at hjælpe læserne med at identificere værkernes relevans for dem. Håndskrifterne er nedskrevet mellem 1453 og 1913. Litografierne er udgivet mellem 1829 og 1913.

Nogle af håndskrifterne har farvelagte illustrationer eller geometriske ornamenter. Nogle af bindene er desuden lakerede med fine farverige billeder af fugle, blomster og planter. En del af litografierne har ligeledes illustrationer. Håndskrifterne og litografierne indeholder hovedsagelig historiske emner og digtning men dækker også andre emner så som etik, geografi, lov og religiøse tekster. Nogle af litografierne omhandler persiske herskers rejsebeskrivelser i Iran, Irak og Europa i 1800-tallet.

Over halvdelen af håndskrifterne blev købt af Arthur Christensen (1875-1945), professor i iranske studier ved Københavns Universitet (1919-1945), for Det Kongelige Bibliotek dels i Iran 1913 og dels i forskellige europæiske hovedstæder. Næsten alle litografierne blev købt for biblioteket i Iran af Arthur Christensen i 1913.


Catalogue of Chinese manuscripts and rare books


Af Bent Lerbæk Pedersen
NIAS Press-Det Kongelige Bibliotek, 2014.

Nyt katalog over 335 kinesiske håndskrifter, dokumenter og særlige tryk i Det Kongelige Biblioteks samlinger. Værkerne er udgivet eller nedskrevet fra det tidlige 1400-tal til det tidlige 2000-tal. De er udvalgt for at illustrere den kinesiske skrive- og bogkultur, det være sig form eller indhold. 290 af dem er illustreret heraf 90 i farver. Emnerne repræsenteret i værkerne er mangfoldig, hvor historie, religion, litteratur, filosofi og kunst er de største grupper.

Værkerne kommer fra mange kilder både som gave og som køb. En del af de ældre bøger og håndskrifter er blevet indkøbt af danskere i Kina, hvor de var i forbindelse med besøg, arbejde, studier eller på gennemrejse. Efter hjemkomsten er værkerne givet til Det Kongelige Bibliotek, som f.eks. en lille samling tiggerbreve skrevet i forbindelse med en hungersnød i Shandong-provinsen i 1921. Brevene stammer fra en dansk missionær, der deltog i organiseringen af hjælpen efter hungersnøden.

Kinesiske butikskilte