Nyheder fra Musik- og Teaterafdelingen

August 2008

 


Hovedværker af Per Nørgård overdraget til det Kongelige Bibliotek

Som et væsentligt supplement til bibliotekets omfattende samling af manuskripter af Per Nørgård har komponisten velvilligst overdraget manuskripterne til yderligere ni af sine hovedværker. 

Det drejer sig bl.a. om 5., 6. og 7. symfoni, orkesterkoncerten Terrain vagues, violinkoncerten Helle Nacht og flere andre - alle sammen partiturer med mellem 25 og 45 minutters spilletid.

Denne samling - sammenholdt med bibliotekets store samling af Per Nørgårds andre nodemanuskripter, artikler og notater samt et omfattende avisudklipsarkiv - giver musikforskere og andre interesserede en enestående mulighed for studier i Nørgårds musik.

Uddrag fra 'Lygtemændene tager til byen'

Til top


Andet bind af Carl Nielsen kantater udkommet

Der søges koncentreret 

Hvor første bind i Carl Nielsen Udgaven serie III omfattede komponistens mest kendte kantateværker såsom Hymnus Amoris, Fynsk Foraar og Søvnen, indeholder det 274 s. tykke bind to en række af Nielsens mere eller mindre kendte lejlighedskantater fra årene 1900-1909. Det drejer sig om:

 • Kantate til Lorenz Frølich-Festen
 • Kantate ved Studentersamfundets Bygnings Indvielse
 • Kantate ved Universitetets Aarsfest, op. 24
 • Kantate til Mindefesten i Anledning af 250-Aarsdagen for Stormen paa København
 • Kantate ved Aarhus Landsudstillings Aabnings-Højtidelighed 1909

Bindet er redigeret af Elly Bruunshuus Petersen og Lisbeth Larsen.

Til top   


 

Boldhus Teatrets arkivalier i Dramatisk Bibliotek 
 
Dramatisk Bibliotek har fået overdraget Boldhus Teatrets arkivalier og tekstsamling af såvel opførte som uopførte skuespil fra perioden 1965-2005. Samlingen omfatter 44 skuespil, hvoraf mange er i originalmanuskript og indeholder værker af kendte forfattere som Leif Panduro, Klaus Rifbjerg, Poul Borum, Peer Hultberg og mange andre. 

Samlingen kompletterer dermed Dramatisk Biblioteks hidtidige samling af skuespil opført af Boldhus Teatret, idet den nu omfatter i alt knap 100 titler.

Blandt de modtagne arkivalier er tillige en komplet samling med Boldhus Teatrets forestillingsprogrammer (1965-2005) samt en komplet samling plakater fra samme periode.

 

Gewandhaus i Leipzig tegnet af Felix Mendelssohn Bartholdy 

Klaus Rifbjerg er blandt manuskriptforfatterne til de på Boldhus Teatret opførte skuespil

Til top


Peder Schall (1762-1820) - Værker i manuskript

Saxofonspiller 

Schall var cellist i Det Kongelige Kapel og spillede desuden guitar. Samtidig komponerede han også, og en række af hans kompositioner kan nu ses online. De fleste af stykkerne er for harpe, til tider i samspil med andre instrumenter.

Til top


     Dansende par 

 

Theodor Bernhard Sick (1827-93)

Theodor Sick havde en militær løbebane, men var sideløbende aktiv som komponist, især i sine senere år.

Han har skrevet en række kammermusikværker, som nu kan ses online samt flere hæfter med sange.

Til top


Samling af værker for orgel

Musik- og Teaterafdelingen har modtaget en samling af noder for orgel, såvel håndskrevne - nogle autografer - som kopier af manuskripter. 

Det drejer sig om værker af danske komponister som Tage Nielsen, Leif Kayser, Flemming Weis, Svend-Ove Møller etc. samt udenlandske navne som G. Ligeti, Henk Badings, Peter Planyavsky og Aug. Fr. Kropfreiter. 

Samlingen vil snarest blive registreret i REX, base Musikhåndskrifter

Paul von Klenau  Samlingen indeholder i overvejende grad kirkemusik. Her ses et ældre billede af Vor Frelsers Kirke i København

Til top


Fokusartikler


Titelbladet til Angelo Notari: 'Prime Musiche Nuove' (1613) 
Blandt de nyoverførte materialer er en artikel om Holberg og musikken 

Vi gør i løbet af sommeren en særlig indsats for at overføre en række af vores tidligere fokusartikler om musik til det nye web-system. Læs f.eks. om Cakewalk i Danmark, Tango Jalousie og de danske nationalsange.

Se hele listen over fokusartikler

Til top


   Portræt af P.E. Lange-Müller 

 

Månedens sang

I juli præsenterede vi Jeg ved, hvor der findes en have så skøn. Mads Hansens børnevise fra 1870 er en sydfynsk perle, der samtidig bruger den smukke ø som billede på hele Danmark. Sanghistorisk griber melodien helt tilbage til den danske sangs rødder og største inspirationskilde, J.A.P. Schulz, med hans enkle og sangbare melodier.

I august drejer det sig om Den danske sang er en ung, blond pige, der hører til blandt de populæreste danske sange. Den har da også melodi af Carl Nielsen, og teksten er skrevet af Kai Hoffmann. Anledningen til digtet var et korstævne i 1924, men teksten blev først sat i musik et par år efter.

 Til top


Nyerhvervelser

Der er lagt en række nye online-noder på nettet - se en liste

Nye noder:

Ludolf Nielsen: Kildemarked. Sydsjællandsk Rhapsodi,op. 60 tilegnet Launy Grøndahl. Partitur og stemmer

Hakon Børresen: Thor kører til Jotunheim. Episode for Orkester. Efter inspiration fra Johan Svendsen. Partitur og stemmer

Gunnar Berg: Sonate pour violin seul, Melos II og Ar goat. Kopier af partiturer 

 

De nye bøger

 • Musik - juni og juli
 • Teater - juni og juli

  Til top 

  > Se tidligere nyhedsbreve
  > Læs bibliotekets øvrige nyhedsbreve 
  Abonnér på dette nyhedsbrev