Kom godt i gang

Kom godt i gang
Brugerforum
Download
Køb
Publicering
Andre spørgsmål

 

Kom godt i gang


1. Opret dig som bruger
Hvis du ikke allerede er registeret som bruger (låner) på Det Kongelige Bibliotek, kan du registrere dig online ved at klikke på Log ind øverst i højre hjørne af skærmbilledet, og her vælge Ny låner. Dit login bør virke straks efter, du har registeret dig online. Når du bliver bedt om at vælge Afhentningssted, vælger du bare et vilkårligt sted fra listen – det har ingen praktisk betydning. Når du bliver bedt om at angive en firecifret pinkode til brug for afhentning af lån på KB/KUB lendomater, skal du bare vælge fire vilkårlige tal - du skal ikke bruge denne kode, når du logger ind på Danmark set fra luften, så det behøver ikke være en kode, du kan huske. Hvis du oplever problemer med din onlineregistrering, kan du henvende dig til Kontakt biblioteket.

2. Zoom ind på det område, du vil arbejde med
Vælg først den del af Danmark, du vil arbejde med, i menuen Vælg område. Hvert område har sin egen URL, som du kan bogmærke. Når du har valgt landsdel, kan du begrænse området yderligere ved at zoome ind på det lokalområde, du er interesseret i. Hver gang du zoomer ind, begrænser du antallet af viste billeder. Hvis du f.eks. kun ønsker at se billeder af en enkelt ejendom, skal du blot zoome helt ind på ejendommen. Grønne nåle viser luftfotos, der er placeret korrekt. Røde nåle viser luftfoto, der er i det rigtige område, men endnu ikke er placeret korrekt. Blå nåle viser luftfotos, ingen endnu har kunnet placere korrekt. Orange nåle viser protokolsider.

3. Find et billede, du kan placere
Når du har zoomet ind på det område, du ønsker at arbejde med, kan du se alle billeder fra området i venstre side af skærmbilledet. Ønsker du kun at se billeder, der endnu ikke er placeret (røde nåle), skal du klikke på tandhjulet til venstre for søgefeltet, og i den menu, der nu foldes ud, skal du vælge Ikke korrekt placeret i feltet Placering. Når du har fundet et billede, du kan placere, skal du klikke på billedet for at komme til billedes landing page. Her kan du placere billedet, og redigere i oplysningerne om billedet.

4. Ret eller tilføj oplysninger
Alle oplysninger i felterne Titel, Person, Bygningsnavn, Note samt adressefelterne kan rettes ved at klikke på Rediger. Alle oplysninger du tilføjer eller retter i disse felter er søgbare, og kan rettes af andre brugere. Hvis du ikke i forvejen kender den præcise adresse, kan du finde den i Google Maps ved her at zoome ind på ejendommen, højreklikke på ejendommen, og vælge Hvad er der her?

5. Kommentarer
Oplysninger du tilføjer som Kommentar er ikke søgbare. Kommentarer kan ikke slettes af andre brugere, men kun af de brugere, der har tilføjet dem. Ønsker du at slette en kommentar, du selv har tilføjet, skal du klikke på det lille grønne kryds ud for dit navn ovenover din kommentar.

6. Arbejd med én serie ad gangen
Alle billeder i en serie er som udgangspunkt (der er undtagelser) optaget i samme område, og ligger som perler på en snor (flyruten). Du kan derfor med fordel arbejde med én serie ad gangen. Billedernes Id er baseret på de oprindelige negativnumre, og er sammensat af et serienavn og et løbenummer. Hvis du ønsker at søge efter én bestemt serie eller ét bestemt billede i en serie, skal du erstatte underscore og bindestreg med plustegn, når du søger i fritekstsøgefeltet på Danmark set fra luften – før Google. Hvis du fx har placeret billedet AAL_BL45-145_001, og ønsker at finde AAL_BL45-145_002 skal du altså søge på: AAL+BL45+145+002. Hvis du har placeret AAL_BL45-145_001 vil AAL_BL45-145_002 sandsynligvis være en af naboejendommene.

7. Brug ortokortene
Gårdnavne og andre oplysninger om de enkelte billeder er hentet enten fra Sylvest Jensen Luftfotos protokoller eller fra bagsiden af prøvebillederne, og der kan være fejl! Stol derfor ikke blindt på et oplyst gård- eller ejernavn, men brug i stedet ortokortene til at finde billedets korrekte placering. Ortokortene finder du i menuen Indlæs ortokortDanmark set fra luften – før Google. Kun få ejendomme har bevaret samme udseende fra midten af 1950’erne til i dag, så hvis du fx ønsker at placere et billede fra 1955, kan du med fordel bruge ortokortet fra 1954, hvor du kan se hele Danmark som lodoptagelse.

8. Nyttige websider til arbejdet
Hvis du har problemer med at placere et billede, kan det være en hjælp at zoome ind på bygningerne bag den fotograferede ejendom. Ofte kan en kirke, mølle, herregård etc. hjælpe et billede på plads, og du kan hente hjælp på følgende sider:
Kirker i Danmark
Danske fyrtårne
Danske herregårde
Topografiske kort med bl.a. gårdnavne kan du finde på GST kortviser og Historisk Atlas.

Andre nyttige sider er Kortal, hvor du kan søge på en adresse og se og sammenligne lodoptagelser fra 1954 og igen fra 1995 og frem. På LW1944 kan du se Luftwaffes lodoptagelser fra 1944, og på Danmarks Miljøportal finder du under Baggrundskort lodoptagelser fra 1945, 1954 og igen fra 1995 og frem.


9. Hvor kan jeg få hjælp?
Danmark set fra luften – før Google har sit eget brugerforum. Her kan du få svar og råd fra andre brugere. Du kan også finde gode tips og tricks, læse de seneste nyheder fra Danmark set fra luften – før Google, og du kan finde andre, der interesserer sig for samme lokalområde som dig. Kan du ikke få svaret her, kan du kontakte os via Kontakt biblioteket.BrugerforumHvordan bliver jeg tilmeldt brugerforum?
Klik på Brugerforum i øverste linje på Danmark set fra luften – før Google. Klik på Log ind, og derefter på Tilmeld. Klik på Jeg er enig i disse betingelser. Udfyld siden med dine oplysninger – brug meget gerne dit fulde navn som Brugernavn. OBS! Brug IKKE dit CPR-nummer! Indtast til sidst de bogstaver og/eller tal, du kan læse i feltet nederst på siden, og klik derefter på Udfør. Du vil efterfølgende modtage en mail om, at din konto ikke er aktiveret, men afventer godkendelse af en administrator. Du kan forvente din konto bliver aktiveret førstkommende hverdag efter din tilmelding. Sker det ikke, må du meget gerne kontakte os via Kontakt biblioteket.

Download


Kan jeg downloade et billede?
Det kan du! Klik på det foto, du ønsker at downloade, til du kommer til fotoets landing page. Klik på download under billedet, og det åbner nu på en ny side. Placer musen på billedet, højreklik og vælg Gem billede som…

KøbKan jeg købe en højopløselig skanning eller en trykt kopi af et luftfoto?
Det kan du! Skriv en e-mail til Fotografisk Team på fa@kb.dk med et link til det billede, du ønsker at købe en skanning af. Prisen for en digital højopløslig skanning er 225,00 kr. ekskl. forsendelse og moms. Ønsker du billedet retoucheret (fx at få fjernet et ”Prøve”-stempel) er prisen 400,00 kr. ekskl. forsendelse og moms. Ønsker du billedet printet, kan du se priserne under Print fra arkiv.


PubliceringMå jeg bruge luftfotos på min webside, eller trykke dem i en artikel?
Det må du! Alle luftfotos på Danmark set fra luften - før Google må i den opløsning, de kan downloades i, bruges frit mod at kreditere Det Kongelige Bibliotek samt fotografen – f.eks.: Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kongelige Bibliotek.

Må jeg ændre på et foto, jeg vil offentliggøre?
Du må gerne ændre kontrast eller lysforhold, så længe det ikke ændrer selve billedet. Du må også gerne fjerne eventuelle prøvestempler og notater skrevet med kuglepen, da det alt sammen er noget, der er påført senere, og ikke en del af det oprindelige billede. Vi kan derimod ikke give tilladelse til, at du fjerne biler, bygninger, mennesker eller andet, der er en del af det oprindelige billede.

Andre spørgsmålHvor kan man læse mere om Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling?
Du kan læse mere om vores samling på Det Kongelige Biblioteks Luftfotoarkiver. Her kan du læse om forskellen på skråfotos og lodfotos, og få svar på, hvad L’et i L-serie og H’et i H-serie står for.

Hvor mange luftfotos er digitaliseret?
Svaret kan du se under Statistik.

Hvorfor er der ingen luftfotos fra mit lokalområde?
Der kan være tre forklaringer:
1) Luftfotos fra dit område er endnu ikke digitaliseret.
2) Luftfotos er digitaliseret, men er endnu ikke placeret korrekt.
3) Der findes ikke luftfotos fra det pågældende område i Det Kongelige Biblioteks Luftfotosamling. I den forbindelse vil vi opfordre alle, der har kendskab til historiske luftfotosamlinger, til at kontakte Kort- og Billedsamlingen via Kontakt biblioteket.

Hvordan kan jeg se luftfotos fra andre landsdele?
Det Kongelige Bibliotek håber med tiden at få mulighed for at digitalisere hele luftfotosamlingen, men indtil da kan du se luftfotos fra det øvrige Danmark på Center for Kort og Billeder. Du bestiller tid til et besøg på Center for Kort og Billeder ved at sende en mail til Kontakt biblioteket, hvor du oplyser, hvilken by eller område, du ønsker at se billeder fra, og hvornår du ønsker at komme. Bestillingen skal være os i hænde minimum 14 dage før det ønskede besøg, og er først gyldig, når vi har bekræftet den skriftligt.

Er der protokolsider til alle luftfotos?
Nej, der er kun protokolsider til de serier, der kommer fra Sylvest Jensen Luftfoto. Sylvest Jensen førte nøje protokol over de luftfotos, firmaet optog og ikke mindst solgte. For hver filmrulle blev der ført en sirlig protokolside, der kunne fortælle, hvor og hvornår billedet var taget, og hvem billedet eventuelt blev solgt til.

Hvordan søger jeg en protokolside til et luftfoto?
Alle luftfotos har et id, og det kan fx se sådan her ud: Id L0822_34.tif. Hvis du søger på første del af nummeret (i det her tilfælde: L0822) i søgefeltet, finder du alle luftfotos og protokolsiden til den pågældende serie.