John R. Johnsen

John R. Johnsen (f. 1945)

Fotograf. Udstillede første gang i Galleri 13 i København i 1966. International debut i Les Halles i Paris med dansefotoudstillingen Maurice Béjart i 1969. Fik derefter mulighed for at skabe særudstillingerne Romeo och Julia på Kungliga Operan i Stockholm i 1970 og Messe pour le temps présent på Deutsche Oper i Vestberlin i 1971 – foruden Dødens Triumf og Romeo og Julie på Det Kongelige Teater i København.

Har skabt udstillingerne Corps Movement Danse, Pictures in Movement – a Danish Touch of Dancing og The Tracing of Movement, der har været præsenteret på internationale udstillingssteder fra Centre Pompidou i Paris til Kennedy Center for the Performing Arts i Washington D.C.

Fast fotograf for Den Kongelige Ballet i perioden 1970-95 under balletmestrene Flemming Flindt, Henning Kronstam, Frank Andersen og Peter Schaufuss.

Fotograferede internationale dansegæstespil i Tivoli og dermed kompagnier som New York City Ballet, American Ballet Theatre, Alvin Ailey American Dance Theater, Martha Graham Dance Company og Dance Theatre of Harlem. Et uddrag af disse billeder blev udgivet i bogen Ballet i Tivoli (engelsk udgave: Dance in Tivoli) i 1983.

Rejste i 1985 til Japan og fotograferede butohmestrene Kazuo Ohno og Min Tanaka, hvilket bl.a. resulterede i udstillingen Butoh – Dansens ansigter på Kunstindustrimuseet i København i 1991.

Har fotograferet jazz, lige siden han som teenager fotograferede Sonny Rollins første gang i 1964 - og præsenterede i 2000 fotoudstillingen Jazz Giants - Past & Present i Øksnehallen.

Gennemførte i 1985-87 et koreografisk fotoprojekt med Mette Bødtcher under titlen Krop i Erobret Rum, som han i 1993 præsenterede som en udstilling og i 1994 som en bog. Udstillingen har siden været vist bl.a. i byerne Bruxelles, Krakow, Barcelona, Paris, Riga, Reykjavik, Thorshavn, Poznan og Skt. Petersborg.

I 2003 overgik hans dansefotosamling til Det Kongelige Bibliotek. I årene 2007-2012 var han med til at sortere samlingen, så den kunne registreres i en database af ’Johnsen-teamet’ – balletkritikerne Erik Aschengreen og Anne Middelboe Christensen og bibliotekaren Kirsten Sørensen.

I 2012 udkom bogen Dansen i Spejlet – samtidig med at et retrospektivt udvalg af hans billeder blev præsenteret på en udstilling i Det Nationale Fotomuseum på Det Kongelige Bibliotek.