Materialer indkøbt til Nationalbiblioteket i 2018

- de nyeste værker er udstillet på Læsesal Vest


Adam Oehlenschläger: Den Fredløse eller Den usynlige Domstol. Lyrisk Drama i tre Akter af Carmouche og Saintine.
Musikken af Adolphe Adam.

Oehlenschläger oversatte det lyriske drama Le proscrit, ou Le tribunal invisible af P.-F.-A. Carmouche og Saintine (Boniface Xavier) til brug for Det Kgl. Teater, og stykket blev sat op i september 1831. På trods af en grundig indstudering nåede man ikke et acceptabelt niveau i opførelsen, og stykket oplevede i alt kun to gennemspilninger. Til gengæld var man tidligt ude, for stykket blev først opført i Paris i 1833. Oehlenschlägers oversættelse blev aldrig udgivet. Manuskriptet i Oehlenschlägers egen hånd indeholder en del blyantsrettelser, men det er vanskeligt at sige, om de også stammer fra Oehlenschläger.


Originalbrev fra Adam Oehlenschläger til Christian Winther, 28.10.1837
Oehlenschlägers egenhændige brev omhandler nogle af hans digte, som forfatterne H.P. Holst og Chr. Winther ville udgive i samlingen Nytaarsgave fra danske Digtere, 1838. Oehlenschläger skriver, at han har gennemset digtene, udtaget et som var for polemisk og erstattet det med tre andre, samt at han gerne vil have de nuværende trykt i en bestemt orden. Derudover sørger han selv for korrekturen. Samlingen endte med at indeholde digtene Giotto, Mikel Angelo, En ganske anden Bisp, Den underlige Nattergal og Den spanske Pige. Brevet har hidtil kun været kendt i offentlige samlinger i en afskrift.

Ebbe Sadolin: Manuskriptet til Italienske Vandringer (1958)
Manuskriptet lader os få et indblik i tilblivelsen af en af de mange rejsebøger, som tegneren Ebbe Sadolin (1900-1982) udgav. Sadolin rejste meget og skrev ofte illustrerede kronikker til især Berlingske Tidende om sine oplevelser udenlands. Bøgerne samlede de mange indtryk fra et område i deres causerende tekster og atmosfærefyldte stregtegninger af landskaber, bygninger og situationer. Bogen blev udgivet i 1958 med titlen Vandringer i Italien: Napoli, Capri, Ischia, Procida, Pompei, Herculanum, Sorrento, Positano, Amalfi, Ravello.

Møde med The Beatles
Disse to fanblade udkom i 1964 – samme år som gruppen gav koncert i K.B. Hallen i juni måned. De indeholder en masse billeder, tekster til et par af sangene og ellers mere eller mindre opstillede fotos af de fire kendte musikere med anekdotiske tekster. Et særligt indslag er ”En dag med The Beatles” eller ”En fridag ved stranden”, hvor der køres go-cart og rides på æsel.
 
Thomas Arnel
Den autodidakte maler Thomas Arnel (f. 1922) debuterede i 1949 med en udstilling i Aarhus og har udstillet en lang række steder. Hans værker er præget af surrealismen og en meget levende fantasi, og ikke mindst det underbevidste kommer til udtryk i mærkelige skikkelser og gamle myter. Isblomsterne (1954), der bl.a. spiller på fortællingen om Orfeus og Eurydike, er fremstillet litografisk trykt på håndpresse i 100 eksemplarer, hvoraf de første 10 – deriblandt dette eksemplar nr. 5 - er håndkolorerede.
Dukkeslottet består af 28 koldnålsraderinger, udgivet i 1961 – her eksemplar nr. 2 af et meget begrænset antal eksemplarer i alt.