Astrid Sæther (Norge) - om Suzannah Ibsen i Henrik Ibsens dramatik

Causeri Læsesal Vest lørdag d. 23 oktober 2010

Første biografi om Suzannah Ibsen

Klik for at høre foredraget.

Astrid Sæther på talerstolen i Den Sorte Diamant, Læsesal Vest, lørdag d. 23. oktober 2010, hvor hun fortæller om sin biografi om Suzannah Ibsen
Astrid Sæther på talerstolen på Forskerlæsesalen, Læsesal Vest, Den Sorte Diamant

Forunderligt nok fortælles for første gang i 2008 hele historien om Suzannah Ibsen, hustru til Norges store digter og dramatiker Henrik Ibsen. Det sker i form af en biografi på 416 sider, skrevet af lørdagens causør Astrid Sæther, seniorforsker ved Ibsensenteret, Universitetet i Oslo, og med titlen Suzannah – fru Ibsen, udgivet på Gyldendal.

 Astrid Sæther: Suzannah - Fru Ibsen. Norsk Gyldendal, 2008
 Astrid Sæther: Suzannah - Fru Ibsen. Norsk Gyldendal, 2008. 416 s.

Blandt tilhørerne var næppe mange som har skænket kvinden bag Henrik Ibsen ret mange tanker. Vi var derfor spændte på om dagens taler og Ibsenforsker Astrid Sæther kunne fange vores opmærksomhed. Tvivlen blev hurtigt fejet af bordet. Efter et timelangt foredrag, ledsaget af lysbilleder og oplæsning af breve og dokumenter af skuespiller Joen Bille, sad vi tilbage med følelsen af at have lært et nyt og usædvanligt menneske at kende.

 Skuespilleren Joen Billede fascinerede tilhørerne med sin oplæsning af bl.a. brevveksling imellem Suzannah og Henrik Ibsen
Teatermennesket Joen Bille gjorde et dybt indtryk ved sin oplæsning af breve til og fra det stormombruste ægtepar

Det stod krystal klart, at Henrik Ibsen næppe kunne have skabt sine berømte kvindefigurer uden Suzannah’s inspiration, og insisteren på at Et dukkehjem måtte ende med at Nora forlod ægteskabet.

 Teatermennesket Joen Bille, oldebarn af Henrik Ibsen, i forgrunden, med et lille udsnit af lørdagens mange tilhørere
Joen Bille, oldebarn af Henrik Ibsen, i forgrunden, med et lille udsnit af lørdagens mange tilhørere

Lyt til foredraget

Er man ikke inde i Ibsens univers får man igennem Astrid Sæther  en medrivende indsigt i et stormfuldt ægteskab. Det begyndte med forlovelse i 1856, giftermål 1858 og sluttede med Ibsens død i 1906. Suzannah døde otte år senere i 1914. Frugten af ægteskabet blev Sigurd, parrets eneste barn.

  • Del 1: Mindeord v/direktør Erland Kolding Nielsen over forskningsbibliotekar Willy Dähnhardt (1939-2010), daglig leder af Læsesal Vest, og grundlægger af lørdagscauserierne. Beklageligvis er et par minutter i indledningen gået tabt.
  • Del 2: Introduktion til Astrid Sæther og Joen Bille v/Erland Kolding Nielsen.
  • Del 3: Astrid Sæther og Joen Bille. Ca. 30 min.
  • Del 4: Astrid Sæther og Joen Bille. Ca. 30. min.

Vær opmærksom på, at det kan tage tid at downloade lydfiler.
 

Foto: Jarle Aadna; Lyd: Tonny Vestersten; Tekst: Ole Henrik Sørensen - Det Kgl.Bibliotek.