Forelæsningsrække

Erindring og eftermæle

Det er menneskeligt at tænke tilbage på det liv, man har levet - og at overveje, hvilket aftryk der står tilbage, når man engang er borte. For hvad vil man gerne huskes for? Det er nogle af de overvejelser, som kan dukke op, når man arbejder med at fortælle sin egen historie.

I Dansk Folkemindesamlings arkiv findes mange eksempler på, hvordan erindringer er blevet skabt og givet videre til kommende generationer. I denne forelæsningsrække vil vi se på, hvad erindringer har betydet gennem de sidste 150 år. Vi vil dykke ned i eksempler på erindringer i mundtlig, håndskreven, trykt, og digital form og undersøge, hvordan historierne kan tegne billedet af et menneske og give et indblik i, hvad der gennem tiden er blevet tillagt betydning.

Forelæsningerne løber over 5 mandage kl 17:15-19:00 i perioden den 13. februar til 13. marts 2017 i Kulturarvssalen i Den Sorte Diamant på Det Kgl. Bibliotek.


De fem forelæsninger:
1. Når den personlige historie bliver danmarkshistorie. Om brugen af erindringer 1850-1950 (ved arkivar Lene Vinther Andersen)
2."Noget kan vi huske, og noget hitter vi på". Sang, hukommelse og minder (ved arkivar Lene Halskov Hansen)
3. Upopulær slægtshistorie. Historien om min farfar (ved dr.phil. Palle Ove Christiansen)
4. Hvad har musikken betydet i livet. Belyst gennem danske selvbiografier (ved seniorforsker, dr.phil. Jens Henrik Koudal)
5. Når vi dør på internettet. Online erindring og eftermæle (ved forsker, ph.d. Caroline Nyvang)