Spørgsmål og svar

Udsnit fra konservatorens arbejdsbord. Foto: Kirsten Bresler
Her ses et lille udpluk af typiske spørgsmål og svar vedrørende konservering og bevaring af biblioteksmateriale. Har du selv et spørgsmål så send det til bevaringsafdelingen@kb.dk.

 

Hvordan opbevarer jeg bedst mine bøger?

Vælg et egnet opbevaringsrum. Det kan være svært at opfylde alle betingelserne for ideel opbevaring i et privathjem. Men se på mulighederne. Det gode opbevaringsrum er rent, ryddeligt, tørt, mørkt og køligt. Undgå så vidt muligt kælder- eller loftsrum. Det er her der er størst risiko for vand- og fugtskader, samt skader på grund af skadedyr og svingende klima.
 
Det ideelle klima til opbevaring af bøger er 18-20 grader C eller gerne koldere, og en relativ luftfugtighed på 40-55 %. Undgå direkte sollys på bøgerne, da lyset vil blege bogbindets farve, og samtidig fremme den kemiske nedbrydning af bogens materialer. Emballer de vigtigste eller mest værdifulde i syrefri bogæsker. Æskerne beskytter mod store klima udsving, og imod mekaniske skader.
  
Hvis bøgerne opbevares på reoler, så undgå at stille reolen op af en ydervæg på grund af risikoen for kondens og fugt, og dermed skimmelsvamp. Bøgerne skal også være hævet over gulvniveau for at undgå faren for vandskade og insektangreb. På hylderne skal bøgerne stå så tæt at de støtter hinanden, men ikke så de er svære at tage ud. Store formater kan med fordel lægges ned.
 
Risikomomenter i et opbevaringsrum er også vandrør der giver mulighed for lækager. Overvej altid hvad rummet oven over opbevaringsrummet anvendes til f. eks vaske/opvaskemaskiner som også indebærer en risiko for vandskade.
 
Lav en rutine der sikrer at du jævnligt, f. eks. hver 3. måned, checker forholdene i dit opbevaringsrum. Check også ved stærk regn, storm og hedebølge. Et rent og ryddeligt opbevaringsrum gør det enkelt for dig at overskue eventuelle problemer og sikrer mod skadedyr. Gør rent og ryd op med jævne mellemrum.
 
 Billede001
 

 

 

 

Skal jeg smøre mine læderbøger med fedt?

Anvendelsen af smøremidler som klovolie, lanolin og andre læderfedtprodukter har tidligere været udbredt som plejemidler til læderbind. Det sidste årti har Det Kongelige Biblioteks Bevaringsafdeling og mange andre europæiske biblioteker dog helt eller delvis forladt denne praksis.
 
Det er der flere grunde til. For det første forlænges læderbindenes levetid ikke ved smøring. Undersøgelser har vist at smøremidler ikke yder beskyttelse mod den kemiske nedbrydning der sker i læderet. Smøremidlet kan heller ikke genskabe styrke i læder der allerede er nedbrudt.
 
For det andet kan smøremidlet skade papiret i bogen. Det kan være vanskeligt at påføre den korrekte mængde smøremiddel. Især har meget udtørret læder svært ved at optage smøremidlet. I stedet kan fedtstoffet trænge ind i papiret så det tager skade.
 
Endelig kan smøremidlerne give en misfarvning af læderet. Visse lædertyper mørkfarves permanent af smøremidler. Resultatet kan være at farvenuancerne i en bogsamling går tabt, så alle bindene får den samme mørkebrune farve.