Konservering af glober

Himmelglobe

Bevaring from The Royal Library. Denmark on Vimeo.

  Det Kgl. Bibliotek har en samling af 45 jord- og himmelglober. Samlingen giver et unikt indblik i vores viden om himmelen og jorden fra 1599 og frem til i dag. Samlingen giver også et indblik i teknik og materiale udviklingen, da samlingen indeholder både håndtegnede og trykte glober. Globernes størrelse varierer fra en diameter på 15 cm og op til en diameter på 90 cm.

Konservatorer i bevaringsafdelingen har restaureret et globe par, en himmel- og en jordglobe.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Røntgenbilleder som blev optaget i samarbejde med Nationalmuseets bevaringsafdeling har vist at globernes træ skelet er intakt. Billedet herunder viser stor koncentration mens RXF røngten fluorescens optagelserne foregår. Denne type røngten bruges til analyse af farvelagets pigmenter.

Himmelgloben røngtenfotograferes
 
Herunder ses et røngtenbillede af hele globens kugle, hvor det er tydeligt at den indre konstruktion er intakt.
Globerne er fremstillet af den fremmeste kort- og globemager i Amsterdam i 1600-tallet, Willem Janszoon Blaeu.  Den enkelte globes to halvkugler er ikke samlet langs ækvator men fra pol til pol, hvilket var typisk for Blaeu.
Papirlaget på globerne består at 12 kobbertrykte segmenter og 2 pol kalotter. Efter på klæbning af segmenterne er globernes figurer håndkoloreret.
Undersøgelser foretaget i Bevaringsafdelingen har vist, at globerne efter koloreringen er behandlet med hud lim. Konservatorerne rensede forsigtigt hud limen og det kraftigt lag af overflade snavs af. Dette blev gjort med vat og vand.
Efter 2000 vat totter og 600 arbejdstimer dukkede globernes oprindelige overflade frem. Under 400 års støv og sod var globerne utroligt velbevaret, og efter rensningen træder detaljer og farvelag tydeligt frem.
Nærbillede af globe med partiel afrensning
Nærbillede af globen undervejs i afrensningen. Nederste del er renset, mens øverste havldel endnu fremstår mørk og snavset.

Himmelgloben før og efter konserveringen.