Iben hedder Svend - en håndbogbinder springer ud!

Det er en stor begivenhed. At blive uddannet til håndbogbinder er en sjælden mulighed i dagens Danmark, for selve uddannelsen på Københavns Tekniske Skole, KTS, blev nedlagt allerede i 2006.
 
Men hvad sker der, hvis der ikke rekrutteres nye kræfter indenfor så vigtigt et håndværk og hvordan holdes den professionelle håndbogbinding i live? Enhver med lidt bog-interesse ved, hvordan håndværket gennem tiderne har været en forudsætning for bogsamlinger. For en bog er indbindingen fuldendelsen af dens udtryk, og for boghåndværket må ”Glemmebogen” ikke være den sidste bog i rækken.
 
Kompetente fagfolk fik øje på risikoen for tabet af det vigtige håndværk. Gennem målrettet samarbejde mellem Bevaringschefen på Det Kongelige Biblioteks Afdeling for Fysisk Bevaring, en bogbindermester i Aarhus og Grafisk Afdeling på KTS, lykkedes det, at få tilrettelagt et individuelt program for en håndbogbinderlærling, med undervisningsmoduler fordelt mellem de 3 samarbejdende parter.
  Håndbogbinder Hanna Munch Christen har stået for undervisningen på Det Kgl Biblioteks Bevaringsafdeling, og ses her sammen med Iben Andersen. Det blev Iben Andersen, der blandt adskillelige kvalificerede ansøgere blev udvalgt til at starte som håndbogbinder-lærling på Det Kgl. Bibliotek.
Hun har nu med stor kreativitet og håndværksmæssig dygtighed været igennem det krævende lærlingeforløb og har nu endelig fået overrakt det eftertragtede svendebrev.
 
Tillykke til Iben Andersen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Håndbogbinder Hanna Munch Christensen har stået for undervisningen på Det Kgl Biblioteks Afdeling for Fysisk Bevaring, og ses her sammen med Iben Andersen. Foto: Annemette Kuhlmann
 
Iben udtaler, at designet til hendes bøger, og de valgte kombinationer af farver, struktur og materialer, er udsprunget af egne ideer sat sammen med tolkning af bogens udtryk.
 
 
Bøgerne fra svendeprøven - Jens Jørgen Thorsen:"Wilhelm Freddie - Brændende blade". Milimeterbind.
Ole Sarvig: "I forstaden" Illustrationer af Palle Nielsen. Halvfranskbind.
Se mere af Iben Andersens arbejde på hendes blog:  http://ibenbooks.blogspot.dk/