Tove Ditlevsen som debattør

Sej, ligefrem og overfølsom:

Foto: Susanne Mertz
Foto: Susanne Mertz

Essayet lever. Den traditionsrige genre, hvor en skribent via sin personlige stemme og på en løst komponeret, ræsonnerende måde kredser om et foretrukket emne, har langt fra mistet sin kraft, men har bl.a. bevæget sig over på sociale medier og blogs. Det Kongelige Bibliotek ser i efterårets foredragsrække nærmere på genren.

I det tredje foredrag fortæller journalist og forfatter Karen Syberg om Tove Ditlevsen som samfunds- og kulturdebattør.

Som debattør var Tove Ditlevsen moderne. Hun benyttede sig i høj grad af de massemedier, der voksede frem efter besættelsen, og hun forstod at markedsføre, at brande sig selv. Samtidig havde hun via sit mangeårige arbejde som brevkasseredaktør dyb indsigt i, hvad der rørte sig blandt (især) samfundets kvinder. Det gjorde hende på visse områder til feminist - før den nye kvindebevægelse - på andre var det hendes arbejderklassebaggrund, der var styrende for værdierne.

Ikke mindst hendes sociale baggrund betød også, at hun var en i særklasse bramfri og åbenhjertig kunstner. Og sammen med hendes hudløse følsomhed har det været med til at give hende en renæssance i dag, hvor de sociale medier tyranniserer selvbilledet, og det kræver mere end almindeligt mod at være uperfekt og indrømme sine større fejl. Tove Ditlevsens aktualitet skyldes ikke mindst, at hun her fungerer som et spejl, man kan søge styrke og erkendelse i. Også her hjælper det kolossalt, at hun havde humoristisk sans og simpelthen var morsom.

I forbindelse med hendes død i 1976 skrev litteraturkritiker og forfatter Niels Barfoed bl.a.: ”Hun var sej ad Pommern til.” I Det Kongelige Biblioteks kulturmagasin diamanten uddyber Barfoed, som i sin tid bl.a. anmeldte Tove Ditlevsens værker:
”Hun kunne på én gang fuldkommen uforfærdet sige tingene lige ud og være højt hævet over stoffet. Beundringsværdigt!”

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 

Tirsdag 13. oktober kl. 19

Dronningesalen

Foredragsrække: Essay (3:5)
Tove Ditlevsens aktualitet
Karen Syberg fortæller

 

Billetsalg via Billetlugen: http://www.billetlugen.dk/forside/