Eventyr i nutid – Salman Rushdie i Den Sorte Diamant

To dage efter, den store indisk-britiske forfatter modtager H.C. Andersen Litteraturpris 2014 bliver han interviewet i Det Kongelige Bibliotek.

En del af motivationen for at tildele Rushdie den store danske litteraturpris er, ’at han er en uforlignelig fortæller, som med en blanding af verdensvendt realisme og eventyrlig fabuleren skildrer rejsens og kulturmødernes betydning for vores samtid og dermed beriger verdenslitteraturen. Salman Rushdie deler glæden ved den eventyrlige fortælling med H.C. Andersen.’

Rushdie og Andersen – på én gang yderst forskellige og nærmest åndsbeslægtede i det medrivende overskud af elementær fortælleglæde, hvoraf ethvert fantastisk eventyr udspringer.

Men samtidig er Rushdies litteratur karakteriseret ved en direkte jordforbindelse og en ubarmhjertig kontakt med omverdenen, der især i tilfældet De sataniske vers og det utrolige efterspil med den iranske fatwa i 1989 skabte en ny, verdenshistorisk udgave af forholdet mellem politik og kunst. Som flere andre af Rushdies værker er De sataniske vers et eventyr med modhager, som er vokset direkte ud af virkeligheden omkring os – lige så uregerligt og egensindigt, som det er berusende og forførende.

Derfor bliver Salman Rushdie aldrig ligegyldig. Han er en storyteller i det største format, der opsøger nutiden frem for at overskygge den med sine ord. Og samtalen i Dronningesalen mellem ham og den svenske kulturjournalist og redaktør Daniel Sandström vil da også tage sit udgangspunkt i Rushdies både tidløse og aktuelle storytelling. Hvilken litterær tradition – fra bl.a. Indien og Asien – er han selv rundet af? Hvad karakteriserer den gode, uopslidelige fortælling? Hvad kendetegner Andersen som historiefortæller, og hvordan har Rushdie ladet sig inspirere af den verdensberømte dansker?

 Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 Tirsdag 19. august kl. 20

Dronningesalen

International Forfatterscene

Salman Rushdie (IN) i samtale med Daniel Sandström  

Billetsalg via Billetlugen: http://www.billetlugen.dk/forside/