Portræt af en pioner: Michel de Montaigne

Essayisten Michel de Montaigne og den frie tanke

Essayet lever. Den traditionsrige genre, hvor en skribent via sin personlige stemme og på en løst komponeret, ræsonnerende måde kredser om et foretrukket emne, har langt fra mistet sin kraft, men har bl.a. bevæget sig over på sociale medier og blogs. Det Kongelige Bibliotek ser i efterårets foredragsrække nærmere på genren.

I det første foredrag fortæller journalist og forfatter Bjørn Bredal om genrens grundlægger, franskmanden Michel de Montaigne.

Et essay er et forsøg. Og Montaigne forsøgte sig frem, da han begyndte at skrive i sit bibliotekstårn på familiens gods. Efterhånden fandt han ud af, at han var ved at opfinde noget helt nyt. I dag ved vi, at essay-genren med sin nysgerrige og causerende stil har været helt afgørende for os moderne vestlige mennesker, for vores selvforståelse og vores samfund. Essayet blev dér, hvor vedkommende og grænseoverskridende tanker ikke mindst om det at være menneske, blev formuleret på en livlig og ærlig måde.

Foredraget bliver et forsøg på at gøre alt det, der ligger i ordet essay: Et forsøgsvis, famlende, søgende, eksperimenterende, drillende, udfordrende og duellerende portræt af Michel de Montaigne (1533-1592) og hans genre.

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

Onsdag 2. september kl. 19
Dronningesalen
Foredragsrække: Essay (1:5)
Mænd, kvinder og bøger – Montaigne og hans essays
Bjørn Bredal fortæller