Nanna Debois Buhl møder Jytte Rex

Kvindelig nysgerrighed i film, tekst og fotografi

 

Med afsæt i Det Kongelige Biblioteks aktuelle udstilling OPSLAG NEDSLAG – Danske kunstnerbøger har kunstneren Nanna Debois Buhl valgt billedkunstner og filminstruktør Jytte Rex som sin samtalepartner i samtalerækken ’De unge og de tunge’.

Inspiration kender hverken alder eller grænser – inspiration går forud for enhver kunstnerisk aktivitet. I samtalerækken har vi bedt en ung, talentfuldt kunstner pege på en mere erfaren kollega, der har inspireret og fungeret som forbillede for den yngres virke og liv. I denne udgave af ’De unge og de tunge’ mødes Buhl og Rex i udstillingen OPSLAG NEDSLAG - Danske kunstnerbøger, hvor de begge lige nu er udstillet. Her udveksler de med udgangspunkt i egne kunstnerbøger, tanker om liv og kunst, inspiration og ambition.

Nanna Debois Buhls værker er ofte større projekter, der kombinerer mange forskellige medier såsom film, tekst, fotografi, lyd og billeder i samlede udstillinger. Kunstnerbøgerne fra Nanna Debois Buhls hånd opstår i forbindelse med disse udstillinger, men de er selvstændige kunstværker. Hvert værk har et tema, der kredses om: I f.eks. Journey in two Directions (2010) undersøges de Vestindiske Øer og Danmarks fortid som kolonimagt; og i Palm Tree Studies in South Tyrol and Beyond (2016) skabes de sydtyrolske palmers ”kulturelle biografi”.

 Jytte Rex er billedkunstner og filminstruktør uddannet fra Kunstakademiet i København fra 1969. Hun arbejder ligesom Nanna Debois Buhl tværmedialt med maleri, film, fotografi, tegning og tekst. Især i kombinationen mellem fotografi og maleri har Jytte Rex udviklet særlige foto-emulsioner.

Jytte Rex’ arbejde er båret af et stort feministisk engagement udtrykt i et poetisk, drømmeagtigt billedsprog i mange formater. Emnerne er livet, kvinderne, myterne, drømmene og erindringerne sammenblandet i en associativ strøm. Disse emner var også centrale i udgivelsen Kvindernes bog (1972), bestående af fortællinger fortalt af kvinder kombineret med collager af kvindekroppen i sit mest ærlige billede. Bogen blev i 2014 genudgivet på Gyldendals forlag, mens Sophienholm året forinden afholdt en omfattende udstilling med Jytte Rex’ nyere værker sammen med et retrospektivt udvalg af billeder, objekter, fotografi og film.

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

Tirsdag 29. november kl. 17

Rotunden-01 (i udstillingen OPSLAG NEDSLAG – Danske kunstnerbøger)

De unge og de tunge:

Nanna Debois Buhl møder Jytte Rex