Samfundssyn med perspektiv og vittige provokationer

I det andet foredrag fortæller litteraturprofessor Hans Hertel om Poul Henningsen som essayist

Essayet lever. Den traditionsrige genre, hvor en skribent via sin personlige stemme og på en løst komponeret, ræsonnerende måde kredser om et foretrukket emne, har langt fra mistet sin kraft, men har bl.a. bevæget sig over på sociale medier og blogs. Det Kongelige Bibliotek ser i efterårets foredragsrække nærmere på genren.

Hans Hertel vil i foredraget belyse, hvordan PH adskiller sig fra vores lyriske essaytradition – og fra sine kolleger i Det danske Akademi – ved at anlægge et kulturkritisk perspektiv, selv når han skriver om arkitektur, design, jazz, erotik, dragebyggeri, børnekultur, mad og andre gode glæder.

I et interview i Det Kongelige Biblioteks kulturmagasin diamanten citerer Hans Hertel forfatteren Henrik Stangerup for følgende rammende karakteristik af essayisten PH:
”Han havde evnen til at skrive om verdenssituationen ud fra en gaffels formgivning.”

Og Hans Hertel afrunder selv karakteristikken:
”Han skriver anti-autoritær, anti-totalitær kulturkritik, hvor han benytter enhver chance til at sige sin mening på en helt anden måde end i det traditionelle essay. Men han taler til folk i de luftlag, de er, uden at tale ned til nogen.”

Hans Hertel modtog sidste år Det Kongelige Biblioteks H. O. Lange-pris for ”fremragende forskningsformidling”, især for sit værk PH – en biografi. Det følger han nu op med Gennem gyngende landskaber – en antologi af PH’s personlige essays og vers om rejser, kunst og mennesker, skrevet 1925-67 og hentet fra alle hjørner af hans forfatterskab og hans arkiv på Det Kongelige Bibliotek.

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

 Torsdag 8. oktober kl. 19

Dronningesalen

Foredragsrække: Essay (2:5)
Poul Henningsen - den kulturradikale essayist
Hans Hertel fortæller

 

Billetsalg via Billetlugen: http://www.billetlugen.dk/forside/

 

Dronningesalen

Foredragsrække: Essay (2:5)
Poul Henningsen - den kulturradikale essayist
Hans Hertel fortæller

 

Billetsalg via Billetlugen: http://www.billetlugen.dk/forside/