En superstjerne med rødder i den brasilianske tradition

Egberto Gismonti (BRA) - Copenhagen Jazz Festival:

 

I anledning af Copenhagen Jazz Festival 2016 får Det Kongelige Bibliotek besøg af det brasilianske ikon, Egberto Gismonti, der kan opleves til en eksklusiv soloaften.

 

Egberto Gismonti var særligt igennem 80´erne og 90´erne en flittig gæst på den danske scene. I konstellationer, først med magiske Naná Vasconcelos, og senere med Jan Garbarek/Charlie Haden fik det danske koncertpublikum legendariske koncertoplevelser.

 

Egberto Gismonti er en kunstner med sit helt eget udtryk, som er en blanding af brasiliansk folkemusik, der møder jazz, som atter møder kompositionsmusik. Musikken er hans egen og det er en musik, der først og fremmest trækker på hele den rige brasilianske tradition, hvilket vil sige både folkemusik, den primitive musik (som indianernes) og den vestlige kulturelle musik, der fulgte med den bredt sammensatte immigrantskare, der er kommet til Brasilien gennem tiderne.

 

Egberto Gismonti er både pianist og guitarist, men på denne koncert er det udelukkende musik for klaver, der fremføres på Den Sorte Diamants nye Steinway koncert flygel. Gismonti gennemgik tidligt en klassisk uddannelse i Brasilien med træning i klaver, teori, hørelære, komposition m.m., inden han som 20-årig valgte at fortsætte studierne i Paris, hvor han bl.a. frekventerede den indflydelsesrige inspirator og lærer Nadia Boulanger, blandt hendes øvrige elever tælles folk som Astor Piazzolla, Daniel Barenboim og Igor Stravinskij.  Gismonti vendte tilbage til Brasilien med inspiration fra den europæiske kompositionsmusik, og begyndte nogenlunde samtidig at eksperimentere med at inddrage den brasilianske folkemusik og jazz i sine egne kompositioner. Dette førte til, at han skiftede klaveret ud i en periode til fordel for en 8-strenget guitar, som blev en del af hans udforskning af en ny lyd – og som er så vigtig for dette helt særlige Egberto Gismonti univers, som man den 9. juli kan opleve i et eksklusivt møde med mesteren selv.

 

Lørdag 9. juli kl. 20

Dronningesalen

Egberto Gismonti

Copenhagen Jazz Festival 2016

Billetsalg i Diamantinformationen (man-lør 8-21) og på www.billetlugen.dk: 240kr/190kr/150kr
Pressefotos kan downloades og bruges frit – fra www.kb.dk/pressphoto.
Mere information hos musikproducent Jesper Egelund, jepe@kb.dk – tel: 91 32 42 25.