Edward St Aubyns ætsende portræt af britisk borgerskab

Traumatiske erindringer og spydig latter

St Aubyns fem romaner om overklassesønnen Patrick Melrose har gået deres sejrsgang over hele verden, og forfatteren er blevet sammenlignet med flere af litteraturhistoriens største navne.

Herhjemme er tidligere på året udkommet de tre første bind (Glem det, Dårligt nyt og En smule håb). Hovedpersonen Patrick Melrose er et slet skjult pseudonym for St Aubyn selv, og bøgerne former sig som et både sammenbidt og sarkastisk opgør med adelen, familien og traditionerne. Sammenlagt skildres en fortvivlende cocktail af undertrykkelse, dobbeltmoral og seksuelle krænkelser, som førte forfatteren ud i et voldsomt misbrug.

I en anmeldelse af de tre bind skrev Per Krogh Hansen bl.a. i Berlingske Tidende:
 'Det er forstemmende, misantropisk og sort-nihilistisk, men skrevet med en sarkasme og en ironi, der appellerer til den type indre latter, man godt ved, man ikke bør slippe løs, men som man alligevel ikke kan holde tilbage.'

Henry James, Marcel Proust, James Joyce og Vladimir Nabokov er blandt de forfattere, der har formet Edward St Aubyns opfattelse af romanens muligheder. Oprindeligt var Melrose-serien planlagt som en trilogi, men senere kom yderligere to romaner til, Moders mælk og Til sidst, der udkommer på dansk i morgen, den 6. november.

Edward St Aubyn er født i 1960 og voksede op på sin velhavende overklassefamilies ejendomme i Frankrig og London. Faderen var tidligere militærmand og kirurg, mens moderen stammede fra en rig familie i Cincinnati, USA. Begge forældre er døde. St Aubyn gik på privatskole og studerede senere litteratur i Oxford.
Forfatteren bor nu i London. Han har været gift to gange og har en søn på 14 og en datter på 20.

Forfatteren interviewes på scenen i Dronningesalen af Mikkel Bruun Zangenberg, som er ph.d., lektor i dansk sprog og kultur ved University of Kent. Zangenbergs forfatterskab omfatter en række bøger og artikler om dansk og europæisk litteratur. Han er desuden litteraturkritiker ved dagbladet Politiken.

Fotos kan downloades fra www.kb.dk/pressphoto

For yderligere information kontakt kulturproducent Lise Bach Hansen, 91 32 43 64, lbha@kb.dk.

Onsdag 18. november kl. 20

Dronningesalen

International Forfatterscene:

Edward St Aubyn (UK) i samtale med Mikkel Bruun Zangenberg

 

Billetsalg via Billetlugen: http://www.billetlugen.dk/forside/