Nyhedsbrev fra Kort- og Billedsamlingen

Billedsamlingen oktober 2014

 


Ned med våbnene

Da 1. verdenskrig brød ud i 1914, erklærede Danmark sig neutralt. Under krigen døde en hel generation af unge mænd i skyttegravene. Herhjemme var næsten alle enige om, at krig skulle undgås, men der var ikke enighed om, hvad der skulle gøres. Skulle mænd tvinges til værnepligt? Skulle vi forsvare landet, hvis det blev angrebet?

I anledning af 100-året for 1. verdenskrigs udbrud belyses dansk neutralitet og krigsmodstand gennem syv konkrete og personlige fortællinger i udstillingen Ned med våbnene. Udstillingens syv personer, som alle ved krigens begyndelse er imod krig og for fred, konfronteres krigen igennem med deres egne holdninger til vold. Særligt da revolutionen i 1917 bryder ud i Rusland, trænger spørgsmålet sig på: Kan en fredstilhænger forsvare at bruge vold for at fremme sine idealer.

Mød forsvarsministeren (P. Munch), forfatteren (Georg Brandes), fredsforkæmperen (Eline Hansen), socialisten (Marie Nielsen), syndikalisten (Andreas Fritzner), soldaten (Christian Campradt) og samaritaneren (Ingeborg Stemann).

Forskningsbibliotekarerne Mette Kia Krabbe Meyer og Jacob H. Langkilde fra billedsamlingen har været redaktører på udstillingen i Den Sorte Diamants underetage. Udstillingen løber frem til d. 31. januar 2015.

Se indslag om udstillingen i TV2 Lorry Lounge og følg med på Facebook.

Udstillingen
Vue ned gennem udstillingen.

campradts pung
Christian Campradts gennemskudte pung, som er udlånt til udstillingen fra Historisk Arkiv for Haderslev kommune.

Til top


Bogforum Bogforum sidste år. Foto: Bogforum

Billedsamlingen på Bogforum

Billedsamlingens forskningsbibliotekarer Mette Kia Krabbe Meyer og Jacob H. Langkilde fortæller på årets udgave af Bogforum om udstillingen Ned med våbnene.

Det er historien om syv danskeres kamp for fred under 1. verdenskrig.

Kom og få en introduktion til udstillingen fra dem, der står bag. Det er søndag d. 9. november kl. 12.00.

Læs mere om Bogforum på deres hjemmeside.

Til top


Krigsfotografi på bogreolerne

Det Kongelige Biblioteks billedsamling råder over en større håndbogssamling om fotografer, fototeknik, kunstfotografi etc. For dem, der interesserer sig særligt for krigsfotografi, er der indkøbt mange interessante bøger.

Et af de indkøbte værker er ’War/Photography: Images of Armed Conflict and Its Aftermath’ af Anne W. Tucker, Will Michels og Nathalie Zelt, der handler om forholdet mellem fotografi fra den amerikansk-mexikanske krig i 1848 og frem til i dag. Bogen er blevet til på The Museum of Fine Arts, Houston som en udløber af udstillingen ’War and Remembrance’.

Fra Danmark er bl.a. erhvervet Tom Buk-Swientys ’1864 i billeder’ og Claus Bundgård Christensens ’Verdenskrigens danske billeder 1914-1918’.

Bøgerne i billedsamlingens håndbogssamling er tilgængelige for brugerne af samlingens læsesal og kan desuden bestilles via rex f.eks. til udlån på Læsesal Vest.

Books
Nyindkøbte bøger til bogsamlingen

 


Til top


LFFLFF seminar i Historiens Hus i Odensen. Foto: LFF

Deling af data er på dagordnen på LFF Seminar d. 21. januar

Vinterens seminar i Landsforeningen til bevaring af Foto og Film (LFF) handler i år om deling af data. Der sættes igen fokus på nutidens billedstrøm og på kulturinstitutionerne i det digitale vadested.

Vanen tro bliver der mulighed for at høre om forskellige spændende projekter rundt om i landet. Der bliver også sat fokus på nogle af de problemstillinger, man møder, når man skal i gang med at dele data.

Programmet bliver annonceret på LFFs site i løbet af efteråret. Men sæt kryds i kalenderen allerede nu, hvis du vil inspireres og informeres om nogle af de kulturfaglige, ophavsretlige, og tekniske aspekter af billeddeling.

Til top


Cooper & Gorfer

Vejret skaber folk. Det ser man tydeligt på fotografierne i udstillingen The Weather Diaries, som er resultatet af to års intense feltstudier i Grønland, Island og Færøerne., Kunstnerduoen Cooper & Gorfer har besøgt lokale modedesignere og kunsthåndværkere. Med kameraet som redskab har de forsøgt at indfange den kreativitet, der udfolder sig på de afsidesliggende øer - fjernt fra det kommercielle marked, vi ellers forbinder med modeverdenen.

Det Nationale Fotomuseum præsenterer udstillingen The Weather Diaries i underetagen af Den Sorte Diamant fra 1. november 2014 til 21. marts 2015. Udstillingen er den første udstilling i Danmark af den prisvindende duo. Nina Cooper og Sarah Gorfer fra henholdsvis Østrig og USA er kendt for deres magiske og fabulerende billedfortællinger, hvor de med kameraet i hånden rejser ud og lærer de lokale og deres kultur at kende. Bagefter bearbejdes billederne til en stil, der sammensmelter samtidsfotografi med malerkunsten fra det 17.-19. århundrede.

WD_coopergorfer_
Fotografi fra udstillingen The Weather Diaries. Foto: Cooper & Gorfer

 

Til top


Nina BangNina Bang. Foto: Peter Elfelt.

 

99 lyserøde elefanter

Det er i 2014 90 år siden, Nina Bang blev udnævnt til den første kvindelige minister i Danmark. I den anledning blev bogen ’99 lyserøde elefanter’ udgivet tidligere på året.

Den tager fat på 99 synlige og usædvanlige kvinders historie. Redaktionen - Jytte Hilden, Lene Frøslev og Kate Bluhme - har i udvælgelsen lagt vægt på kvinder, som på den ene eller anden måde har brudt et maskulint monopol, og bogen er tænkt som inspiration til kommende generationer af kvinder. I billedsamlingen har vi været behjælpelige med en lang række fotografier af de 99 lyserøde elefanter til værket.

Museet for Dansk Bladtegning har leveret tegninger af flere af kvinderne. Originalerne til disse udstilles i Den Sorte Diamant indtil 1. november. Hvis du har brug for portrætter af kvindelige politikere eller af andre kendte eller mindre kendte danskere, så orienter dig i portrætbasen og i portrætregistranten.

Til top


Vi kommer hjem

Museumsinspektør Søren Frandsen arbejder sammen med Mette Karlsson på en bog om Danmarkekspeditionen med titlen ”Vi kommer hjem – Danmarkekspeditionen før og nu”.

Fotografierne har en særlig plads i udgivelsen, og mange af billederne stammer fra billedsamlingen. I samlingen findes tre omfangsrige albums, der i 1908 blev udført af hoffotograf Peter Elfelt på baggrund af deltagernes optagne fotografier, hvorfra hovedparten af materialet til udgivelsen kommer.

Søren Frandsen og Mette Karlsson har tilbragt mange timer de seneste år med at gennemgå disse samlinger. ”Vi kommer hjem – Danmarksekspeditionen før og nu” er sat til at udkomme i foråret 2015.

Se fotografierne fra Danmarkekspeditionen online.

DKs ekspeditionen
Danmarkekspeditionen lægger til ved den Grønlandske pakis. Foto J. Lindhard.

Til top


Elfelt
Peter Elfelt var Kgl. Hoffotograf og fangede ad den vej flere historiske øjeblikke. Her er det Christian 10., der underskriver grundloven af 1915.

Ny bog om fotografen Peter Elfelt

Forfatteren og journalisten Lennart Weber arbejder i øjeblikket på et værk om Kgl. Hoffotograf Peter Elfelt. Det er en opgave, han er blevet opfordret til af såvel Fotohistorisk Selskab som slægtninge til Peter Elfelt. Da Det Kongelige Bibliotek ejer Elfelts arkiv, har Lennart Weber i billedsamlingen gennemgået Elfelts protokoller, tusindvis af glasplader, samt de mange rapporter, der blev udarbejdet i forbindelse med et større konserveringsarbejde omkring samlingen i begyndelsen af 1990’erne.

Lennart Weber har tidligere skrevet om Elfelt i bogen ”Peter Elfelt - Fra Hillerød til hoffet”. Det nye værk bliver dog mere gennemgribende og udkommer i 2015.

Til top


Europeana Collections 1914-1918

Det Kongelige Biblioteks formidling af 1. verdenskrig har det store europæiske digitaliseringsprojekt Europeana Collections 1914-1918 som grundlag. Det gør for første gang over 400.000 kilder til 1. Verdenskrig tilgængelige digitalt. Det er alt fra bøger, aviser og soldaterberetninger til kort, sange, fotografier og plakater m.m. En række store Nationalbiblioteker og andre kulturinstitutioner fra otte europæiske lande har været med i projektet.

Det Kongelige Bibliotek afholdt konferencen "Ned med våbnene" som en del af Europeana Collections 1914-1918 og huser nu udstillingen af samme navn. Blandt projektets øvrige formidlingsbidrag, som Det Kongelige Bibliotek har bidraget til, skal British Librarys læringssite World War One nævnes.

Europeana Collections 1914-1918

 

Til top


specialdag 2

Skriv speciale om billeder i samlingen

Skal du til at skrive speciale, er der rigtig gode muligheder i billedsamlingen. Det Kongelige Bibliotek slår d. 23. oktober dørene op, og her kan du møde husets forskningsbibliotekarer, høre om samlingerne og få en snak om dit speciale.

Forskningsbibliotekar Mette Kia Krabbe Meyer viser billeder fra Dansk Vestindien og fotografier taget af den danske modernist, Keld Helmer-Petersen. Forskningsbibliotekar Mette Colding Dahl fortæller om luftfotografier, men begge hører også gerne om dine egne ideer og vejleder i brugen af samlingerne.


.

Til top


Undervisningsmateriale til Ned med våbene går online

2014 står i 1. verdenskrigs tegn på Det Kongelige Bibliotek. Billedsamlingen har bidraget med udstillingen Ned med våbnene og i den forbindelse er temasiden www.kb.dk/ww1 også gået online. Formålet med hjemmesiden er bl.a. at klæde undervisere på til et besøg i udstillingen.

På temasiden præsenteres udstillingens syv personer, og en større mængde arkivmateriale og billeder stilles til rådighed, så elever og lærere kan dykke ned i kilderne. Arkivalier og billeder kommer fra mange af bibliotekets samlinger og en række samarbejdende kulturinstitutioner fra hele landet.

Studerende og lærere kan også gøre brug af World War One, et læringssite udviklet af British Library. Her har billedsamlingen bidraget med 30 forskellige materialer.

DH009207
Sikringstyrkesoldater spejder ud over Øresund i 1914. Foto: Holger Damgaard.

 

Til top


De vestindiske øers overdragelse
Overdragelsen af de vestindiske øer til USA i 1917.

De vestindiske øerFotografier fra et album i Major Theodor C. von Zeilaus privatarkiv.

Stor interesse for Dansk Vestindien

I billedsamlingen opleves i øjeblikket en større interesse for Dansk Vestindien. Det skyldes formentlig, at 100-året for salget af øerne nærmer sig.

Kunsthistoriker Klaus Dahl har indledt en jagt på fortællingen om guvernementeboligens møbler. Fra møblerne blev indkøbt af Peter von Scholten på St. Thomas til indretningen af huset i Christiansted på St. Croix, da han var blevet generalguvernør. Men det er også historien om den danske stats håndtering af møbelarven efter 1848, da Peter von Scholten blev kaldt hjem til København under anklage for sin rolle i slavernes frigivelse. Herefter blev møblerne sendt frem og tilbage over Atlanten for at blive dømt ude, kopieret, restaureret og suppleret - helt frem til den sidste rejse, da Danmark solgt øerne og pakkede møblementet ned i 1917.

Billedsamlingen bidrager med fotografisk dokumentation, da ikke alle møblerne lader sig identificere ved brug af det arkivalske materiale på Rigsarkivet og andre steder.

En større del af de øvrige henvendelser er fra efterkommere af de europæiske indvandrere og afrikanske slaver på øen.

Til top


Arveprins Knuds billeder bringes i spil i dokumentar

Nordisk Film er i gang med produktionen af en dokumentar om Danmark under 1. verdenskrig. De har i den forbindelse søgt i Europeana Collections 1914-1918 og valgt en del af billederne. Samtidig viste der sig at være en række interessante billeder af kongen og hans familie under flere store begivenheder i krigsårene i særsamlingen fra Arveprins Knud.

Dokumentaren er under optagelse i øjeblikket ved redaktionschef Lene Borch Hansen.

Arveprins knud
Arveprins Knud og prinsesse Marie-José af Belgien på Københavns Rådhus i 1928. Foto: Holger Damgaard.

 

Til top


OD00289_001
Gjellerup Kirkeby ved Herning. Læg mærke til skyggen fra luftfotografens maskine i bunden af billedet.

 

Mere end 50.000 luftfotos

Mere end 50.000 luftfotos fra den vestlige del af Midtjylland kom d. 8. oktober online på Danmark set fra luften – før Google. Et tal, der forventes at vokse til omkring 200.000 luftfotos i løbet af det kommende år.

Allerede nu kan vi konkludere, at det er en succes. Kun fem dage efter åbningen er mere end 7000 luftfotos placeret korrekt, og Danmark set fra luften har fået mere end 150 nye brugere.

I det 20. århundrede fotograferede en række private luftfotoselskaber Danmark for at sælge billederne til private. Danmark set fra luften har siden 2012 gjort arkiverne efter luftfotoselskaberne tilgængelige på nettet. Foreløbig er luftfotografierne fra Fyn, Kattegatøerne, Bornholm og nu den vestlige del af Midtjylland digitaliseret.

Delprojektet for det vestlige Midtjylland finansieres af en særbevilling fra Kulturstyrelsen samt medfinansiering fra Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Struer, Herning, Ringkøbing-Skjern og Skive kommuner og Muserne i Midt- og Vestjylland.

Til top


 


Center for Kort og Billeder

Center for Kort og Billeder
Center for Kort og Billeder ligger i Den Sorte Diamants østlige fløj. Her stiller vi de nationale samlinger af kort, fotografier, grafiske billeder og tegninger til rådighed og tilbyder faglig betjening under bevaringsmæssigt forsvarlige forhold.

Der er adgang efter aftale. Se mere her.

Nærmere oplysninger om billedsamlingen findes her.

Til top


> Læs også Tidligere Nyhedsbreve fra Kort- og Billedafdelingen

> Send dette Nyhedsbrev til en ven/kollega
>
Abonnér på dette nyhedsbrev

> Læs også Nyhedsbrev fra Musik- og Teaterafdelingen
>
Læs også Nyhedsbrev fra Håndskriftafdelingen