Det Største og Det Mindste

En udstilling om menneskets plads i universet

25. februar 2011 - 10. marts 2012 Montanasalen
Foto: Thomas Ruff, grano litografi, fra serien Sterne 1989-92
Foto: Thomas Ruff, grano litografi, fra serien Sterne 1989-92

Det store univers og den mindste partikel. Begge ubegribelige størrelser som vi ikke med det blotte øje kan danne os et fuldstændigt overblik over. Kun via abstraktioner og modeller kan vi indfange, beskrive og begynde at fornemme deres natur. Og midt mellem disse abstrakte størrelser befinder vi os, mennesket på jorden.

Spørgsmålet om menneskets plads i universet, og hvad det vil sige at være menneske, har rørt og optaget os til alle tider. Et kig op i himlen og ud i rummet bliver næsten uundgåeligt også et kig ind i os selv. Vores evige undren og nysgerrighed efter at begribe og beskrive verdens sammenhæng og vores egen eksistens i den, har gennem årtusinder været en central drivkraft for idéer, tanker og skaben, ikke mindst indenfor litteraturen, kunsten og videnskaben.

I et samspil mellem historiske og nutidige genstande, kunstobjekter og forskningsresultater, glober, bøger og billeder viser udstillingen Det Største og Det Mindste en poetisk og sanselig fortælling om menneskets plads i universet – midt mellem det største og det mindste.

Udstillingen viser bl.a. uddrag fra Det Kongelige Biblioteks store samling af himmelglober og historisk naturvidenskabelig litteratur, historisk forskningsmateriale fra Niels Bohr Institutet, optagelser fra Hubble-teleskopet samt foto- og videokunst af Thomas Ruff og Gianni Motti.

Fra udstillingen

 

Udstillingen er afsluttet