Martine Norings illustrationer

1. juni 2012 - 1. juli 2012 Entrégalleriet

Udstillingen viser Martine Norings seneste arbejde med otte nyere danske børnehistorier og markerer udgivelsen af bogen, De fire venner – og andre danske børnehistorier, i Afghanistan af Dansk PEN. Den er støttet af den danske ambassade i Kabul. Center for Kultur og Udvikling (CKU) udgiver Dansk PEN i samarbejde med Afghansk PEN en bog med historier for afghanske børn, skrevet af danske forfattere.

Det er vigtigt for Noring at bogen og dens kontekst bliver vist til et bredt publikum i Danmark, og det er derfor en glæde at kunne præsentere udstillingen på Den Sorte Diamant, hvorefter den vil vises på Kulturværftet i Helsingør (d. 20. aug. - d. 30 sep. 2012) og Den Gule Villa på Frederiksberg (d. 2. okt. – d. 1. nov. 2012)

Sammen med afghanske kolleger har Dansk PEN siden 2010 arbejdet på at etablere et børnebibliotek i Kabul, som en af i alt ti komponenter i et 3-årigt kultur- og udviklingsprogram under den danske ambassade i Kabul og CKU. Dermed har Afghanistan fået sit første børnebibliotek. Biblioteket omfatter næsten 600 titler, og heriblandt nu altså også en børnebog med danske historier fortalt for børn. Børnebiblioteket har til huse på en af Kabuls offentlige skoler, med mere end 1000 elever, og er desuden åbent for elever fra andres skoler i byen. Her er bl.a. bøger om matematik, om Afghanistans historie og om højdepunkter i verdenshistorien, fortalt for børn. Derudover er tilknyttet bogbusser, der kører ud i regionerne med bøger til lokale skoler. Børnene har indtil nu ikke haft adgang til børnebøger, som vi kender dem, for der er ingen tradition for at udgive skønlitteratur for børn i Afghanistan.

Historierne er oversat af den anerkendte afghanske forfatter Asef Soltanzadeh og hans kone Narges Ghandchi, og bogen er illustreret og layoutet af grafiker Martine Noring.

Dansk PEN, en organisation for ytringsfrihed og beskyttelse af skribenter, bad en række danske børnebogsforfattere om at bidrage og modtog bidrag fra Rune T. Kidde, Louis Jensen, Stefan Frello, Klaus Slavensky, Kåre Bluitgen, Nanna Gyldenkærne og Carl Quist Møller. Desuden er medtaget en historie af Thomas Winding.

Udstillingen er afsluttet