Årets Pressefoto 2011/12

TIDLIGERE UDSTILLING

2. marts 2012 - 28. april 2012 Det Nationale Fotomuseum, Den Sorte Diamant
Årets Pressefoto 2011/12 af Mads Nissen. Det skildrer libyeren Hussein Saleh Hassan, dødeligt såret efter skud fra Gadaffi-tro soldater ved oprørets begyndelse i Libyen i februar 2011 (udsnit)
Årets Pressefoto 2011/12 af Mads Nissen. Det skildrer libyeren Hussein Saleh Hassan, dødeligt såret efter skud fra Gadaffi-tro soldater ved oprørets begyndelse i Libyen i februar 2011 (udsnit)

Vinderne af de bedste pressefotografier fra det forgangne år er nu kåret. Der blev uddelt priser i 14 kategorier og vinderbillederne kan for tredje år i træk ses i Det Nationale Fotomuseum frem til den 28. april.

Se alle vinderbillederne på Diamantens Facebook-side

Dansk pressefotografi har i en årrække befundet sig på et højt niveau, hvilket også gør sig gældende for dette års fotografier. Fra de store begivenheder til de små intime historier bringer billederne os tæt på situationer og steder i verden, vi måske ellers ikke ville komme i berøring med. De griber os og bringer smil, tårer og tanker om vores fælles verden og medmennesker frem.

Årets store vinder
Mads Nissen fra Berlingske Billedredaktion er dette års helt store vinder, da han både blev kåret som Årets Pressefotograf og fik prisen for Årets Pressefoto. Derudover modtog Mads Nissen priserne for årets nyhedsbillede, udland, Årets reportage, udland og Årets portræt.

Dommerne valgte enstemmigt Mads Nissen som årets pressefotograf på baggrund af en serie billeder, der spænder vidt i både motiver og billedsprog. Billeder, der tilkendegiver, at fotografen bag kender og mestrer alle de pressefotografiske genrer og konsekvent skaber billeder af høj kvalitet. Dommerne understregede yderligere valget med, at det er billeder, der viser fotografens unikke evne til både at fange det vigtige i historierne, indkapsle stemningen og få følelserne med.
Som Årets Pressefotograf har Mads Nissen modtaget Kulturministeriets pris.

Årets pressefoto
 
De bedste pressefotografier rummer både det store perspektiv og den personlige skæbne, hvilket netop gør sig gældende for Årets Pressefoto af Mads Nissen. Det afbilder Hussein Saleh Hassan, der ligger dødeligt såret på et hospital i Tobruk, Libyen. Han blev skudt i hovedet af Gadaffi-tro soldater, da han sammen med en gruppe mænd stormede en lokal politistation 17. februar 2011. Angrebet på politistationen blev et af startskuddene til revolutionen i Libyen.

Netop det billede blev valgt, fordi det inkarnerer ikke kun den libyske revolution, men hele historien om det Arabiske Forår – om kampen, håbet, viljen og frihedens pris. Dommerne fandt Nissens skildring af revolutionen smuk, symbolsk og unik, fordi Nissen med fotografisk mod undviger det brutale, dramatiske krigsbillede og i stedet lader historien komme til syne i et intimt billede, der destillerer stemningen og fortæller om både den personlige skæbne og den store historie.

Som modtager af Årets Pressefoto har Mads Nissen modtaget Københavns Kommunes pris.

De øvrige kategorier og vindere er:

Årets Nyhedsbillede, Danmark
1. pris: Jens Panduro, Freelance

Årets Reportage, Danmark
1. pris: Tobias Nørgaard Pedersen, Fotojournaliststuderende
2. pris: Martin Lehmann, Politiken

Årets Portræt
1. pris: Mads Nissen, Berlingske
2. pris: Jonas Pryner Andersen, Freelance

Årets Nyhedsbillede, Udland
1. pris: Mads Nissen, Berlingske
2. pris: Nanna Kreutzmann, Freelance

Årets Reportage, Udland
1. pris: Mads Nissen, Berlingske
2. pris: Jacob Dall, Information

Årets Danske Hverdagsbillede
1. pris: Klaus Holsting, Freelance
2. pris: Dennis Lehmann, Berlingske

Årets Sportsbillede, Action
1. pris: Nils Mejlvang, Berlingske/BT
2. pris: Thomas Freitag, Metroxpress

Årets Sportsbillede, Reportage
1. pris: Jacob Ehrbahn, Politiken
2. pris: Jeppe Bøje Nielsen, Freelance

Åben Klasse
1. pris: Benita Marcussen, Freelance
2. pris: Christian Klindt Sølbeck, Freelance

Årets Multimedie-produktion
1. pris: Liv Høybye og Magnus Holm, Fotojournaliststuderende
2. pris: Martin Lehmann, Politiken

Årets TV-Fotograf, Nyheder
1.pris: Jesper Sterum, TV2/Østjylland
2. pris: Rasmus Nielsen, TV2/Danmark

Årets TV-fotograf, Dokumentar
1. pris: Christian Als, Berlingske
2. pris: Tanja Jørgensen, Freelance

Hundrede års pressefotografi
I år er også hundredårsjubilæet for Pressefotografforbundet. Det blev stiftet i 1912 af seks københavnske pressefotografer primært for at sikre ordnede arbejdsforhold og betaling og blev derved det ældste pressefotografforbund i verden. Jubilæumsåret fejres med udgivelsen af bogen Vidnerne – Historien – Dansk Pressefotografi i 100 år, som kan købes i Diamantinformationen

Åbningstider: Man-lør 10-19

Udstillingen er afsluttet