Flåden i krig og fred

Den kongelige Søetat i 1700-tallet

19. juli 2010 - 23. oktober 2010 Det Kongelige Biblioteks offentlige arealer

I anledning af Flådens 500 år fejrer Det Kongelige Bibliotek i samarbejde med Statens Forsvarshistoriske Museum (Orlogsmuseet og Tøjhusmuseet) jubilæet med udstillingen Flåden i krig og fred – den kongelige Søetat i 1700-tallet.

Udstillingen tager udgangspunkt i flådens storhedstid i 1700-tallet, en tid der indledtes med Store Nordiske krig 1700-1720, og som sluttede med Københavns bombardement i 1807 og flådens bortførelse til England. Udstillingen knytter sig til Københavns historiske festival Golden Days, der i år bærer titlen 1700-tallet – globalisering, gossip og grådighed.

Med søofficeren Peter Schiønnings dagbog som gennemgående ledetråd føres publikum gennem udstillingen i Den Sorte Diamant, der er inddelt i de fire temaer: Søkadetuddannelse, Flåden og København, Livet om bord og Søslag.

Med et udvalg af genstande fra billeder, manuskripter, bøger, kort og tegninger til kanoner, sabler og skibsmodeller fra 1700-tallet får den besøgende et ramsaltet indblik i livet til søs, i kamp på orlogsskibene og med mere fredelige sysler til lands i Flådens Leje. 

Om udstillingen

Udstillingen Flåden i krig og fred finder sted i Det Kongelige Biblioteks offentlige arealer og publikumsområder og har fri entré. I montrer, på åbne hylder, ved søjler og i tableauer blander udstillingsgenstandene sig med hverdagen på biblioteket.
Udstillingen begynder i Den Sorte Diamants Atrium ved montrerne foran Dronningesalen, dér hvor det hele starter: med uddannelsen af Søkadetterne. Fortsætter man turen op ad travelatorerne, kommer man til Udlånsbroen, hvor historierne om de store søslag udfoldes. I bibliotekets „gamle“ bygning finder man på de åbne hylder vidnesbyrd om Flådens enorme synlighed i København, og i Infosalens korridor kan man dykke ned i Søofficeren Peter Schiønnings beretninger om livet til lands og til vands i den danske Søetat. Endelig rundes fortællingen om Flåden af i den smukke Oktogon og ved den gamle hovedindgang, hvor man kan få et indblik i livet ombord på de store orlogsskibe.

Digital guide

I forbindelse med udstillingen er der produceret en audioguide, hvor Peter Schønning selv viser vejen gennem udstillingens mange historier. Det er muligt at låne en mp3-afspiller i Receptionen i Den Sorte Diamant (begrænset antal). 

Audioguiden kan også downloades her:

1 Søkadetuddannelse - kunst, kristendom og kanoner
2 Søkadetuddannelse - navigation, matematik og sprog
3 Søslag - svenskrige, lang fred og englandskrige
4 Flåden og København - hovedstadens største arbejdsplads
5 Flåden og København - admiralitetet adminsterede
6 Søofficerens dagbog - Peter Schiønning 1732-1813
7 Den 24. juli 1755 - fra Peter Schiønnings dagbog
8 Den 3. juni 1752 - fra Peter Schiønnings dagbog
  9 Den 9. oktober 1772 - fra Peter Schiønnings dagbog
10 Anno 1753 - fra Peter Schiønnings dagbog
11 Livet ombord - død og begravelse til søs
12 Livet ombord - hård slidt, opsang, dans og brændevin

Udstillingen er afsluttet