Dansen i Spejlet

Fotoudstilling af John R. Johnsen

22. maj 2012 - 22. september 2012 Det Nationale Fotomuseum
Foto: John R. Johnsen (udsnit)
Foto: John R. Johnsen (udsnit)

Den internationalt anerkendte dansefotograf John R. Johnsen har i flere årtier med sit kamera fastholdt dans i et sansefuldt udtryk. I en retrospektiv udstilling vises nu et væsentligt uddrag fra Johnsens store samling af dansefotografi.

Udstillingen Dansen i Spejlet præsenterer et fortryllende univers, der spænder fra Bournonville ballerinaernes tylskørter til New York City Ballets dansere i t-shirts og badedragter.

Lidenskabskroppe i et snapshot

Det er den sanselige, lidenskabelige krop og danserens dramatiske udstråling, der altid har fængslet Johnsens blik og som han har ønsket at overføre til den fotografiske flade. I udstillingen møder man elegante, smidige, muskuløse kroppe fastfrosset i det splitsekund bevægelsen foldede sig ud.

Johnsen går helt tæt på med sit kamera, så ofte træder også piblende sved synligt frem.

De grovkornede sort-hvide fotografier besidder en rå og ucensureret æstetik, hvor kontraster, lys og skygge er med til at skabe dramatikken.Ballet i Det Kongelige Biblioteks arkiver

I 2003 erhvervede Det Kongelige Bibliotek med støtte fra Augustinus Fonden, Nationalbankens Jubilæumsfond af 1968 og Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen Johnsens historiske samling af balletfotografier. Den udgør en af de væsentligste samlinger af balletfotografi i Danmark med omkring 250.000 negativer og dias taget over en 25-årig periode fra 1970-1995.

Balletfotografiets danske mester

Som autodidakt fotograf begyndte Johnsen ved Maurice Béjart og hans Le Ballet du XXe Siècle i 1960’ernes Bruxelles. I perioden 1970-1995 var han fast fotograf ved Den Kongelige Ballet og hans fotografiske arkiv strækker sig fra Bournonville balletterne over Alvin Aileys American Dance Theater til New York City Ballet.

Udover ballet og moderne dans har Johnsen foreviget så forskellige verdener som japanske butohdansere og jazzens store stjerner i sin sanselige og enkle sort-hvide stil.

Johnsen på bog

I maj udkommer også bogen Dansen i Spejlet om Johnsens mangeårige fotografiske virke redigeret af Anne Middelboe Christensen. Bogen udkommer på Gads Forlag og kan købes i Diamantinformationen fra 22. maj.

Johnsen har desuden udgivet bøgerne Ballet i Tivoli (1983, Per Kofod) og Krop i Erobret rum (1994, Per Kofod).

Læs mere om bogen på Forlaget Gads hjemmeside

Læs mere om Johnsen og fotoudstillingen i en artikel fra kulturmagasinet Diamanten. Du kan også læse hele bladet online her

UDSTILLINGEN ÅBNER 22. MAJ 2012