Fra 1. række - Dansk teatertegning gennem 100 år

29. november 2013 - 22. marts 2014 Rotunden-02
Bodil Ipsen tegnet af Hans Bendix (udsnit)
Bodil Ipsen tegnet af Hans Bendix (udsnit)

 

Legendariske skuespillere som Poul Reumert, Ghita Nørby og Ove Sprogøe vil passere revy i udstillingen Fra 1. række – Dansk teatertegning gennem 100 år i Museet for Bladtegning i Den Sorte Diamant.

Teatertegning er en profession, der udøves under ganske særlige forhold. Tegneren skal fra sin plads i teatersalens mørke arbejde koncentreret med at fylde sin blok med beskrivende streger af aktørerne oppe på scenen – og få timer senere skal resultatet bestå sin prøve i det hårde dagslys, når avisens læsere kaster sig over anmelderens ord og tegnerens indtryk fra aftenens forestilling.

For teatertegneren gælder det, at rollens karakter og udtryk skal fastholdes side om side med portrætligheden af den pågældende skuespiller. Begge dele skal sidde lige i skabet – hver gang og under stort tidspres.

Sådan har det været siden en dag i oktober 1898, hvor Politikens chefredaktør besluttede at sende avisens tegner Rasmus Christiansen over på teatret på Kongens Nytorv til premieren på Carmen:


’De skal have noget med hjem på blokken – læserne skal opleve at have været i teatret’.

Denne aften blev begyndelsen på en stolt tradition i dansk presse. I dag er teatertegningen godt på vej ind i den elektroniske medieverden, og bladtegnerne sidder 115 år efter fortsat et sted på 1. række og tegner i mørket.

Cirka 35 bladtegnere, blandt dem navnkundige virtuoser som Hans Bendix, Eiler Krag og Erik Werner, gjorde gennem de mange år denne forfinede form for reportagetegning til deres speciale, og udstillingen i Den Sorte Diamant vil præsentere de fleste af dem i en kavalkade af berømte skuespillere i gyldne forestillinger og roller.

Blandt klassiske roller i det danske teaterrepertoire gennem tiden fokuseres på Jeppe fra Jeppe på bjerget, Shylock fra Købmanden i Venedig, løjtnant von Buddinge i Genboerne og Nora fra Et Dukkehjem. Udstillingen vil ikke blot beskæftige sig med skuespil, men også med ballet, opera, revy, show og musical. 

 

40 kr./Diamantklub gratis/stud. 25 kr./børn u. 16 år gratis/ skoleklasser 40 kr.

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten
  
  

Følg os
   @sortediamant

Ghita Nørby Flemming Nyborg

 

Ghita Nørby tegnet af Flemming Nyborg