Klaus Rifbjerg - en digter til tiden

20. juni 2015 - 5. marts 2016 Rotunden 02
Klaus Rifbjerg som 38-årig i 1970. © Aage Sørensen / Scanpix
Klaus Rifbjerg som 38-årig i 1970. © Aage Sørensen / Scanpix

Udstillingen Klaus Rifbjerg – en digter til tiden blænder op for en sansemættet og nærværende skildring af en gigant på den danske forfatterscene. Klaus Rifbjerg (1931-2015) spillede en helt afgørende rolle i dansk kultur- og litteraturhistorie gennem seks årtier som digter inden for alle genrer og som journalist.

Klaus Rifbjerg ©Morten Holtum 2006Klaus Rifbjerg i 2006. © Morten Holtum

Udgangspunkt er det meget store og enestående arkiv, som Rifbjerg løbende afleverede til Det Kongelige Bibliotek. De talrige manuskripter, dagbøger, fotografier og breve giver mulighed for at følge Rifbjergs tanker og idéer gennem et markant forfatterliv – fra barndommen i 1930'erne på Amager og frem til hans død. Arkivmaterialet opleves i en række 60'er-modernistiske rum, der suppleres med installationer, hvor udstillingens emner re-medieres i lyd og billeder.

Udstillingen understreger betydningen af den samfundsmæssige og kulturelle kontekst, som har omgivet og inspireret Klaus Rifbjergs forfatterskab, og som han selv i betydelig grad bidrog til at forme. Samtidig giver materialet fra privatarkiv også indblik i de mindre kendte bevæggrunde, overvejelser og omkostninger.

Rifbjergs historie blev skrevet til det allersidste - 9. april udkom den sidste novellesamling Besat - og udstillingen er en hyldest til et af de mest markante og omdiskuterede danske forfatterskaber i sidste halvdel af det 20. århundrede.
 

Klaus Rifbjerg som ung forfatterspireKlaus Rifbjerg som ung forfatterspire (privatfoto)

Pressen skrev ...

Jyllands-Posten:"...en vital, velfortalt tour de force og en vederkvægende oplevelse for alle os, der savner ham. Se den!" Johs. H. Christensen

Berlingske: "Det Kongelige Bibliotek ser fint og unikt tilbage på en stor digter og skallesmækkende mimose." Søren Kassebeer 

Politiken: "Det er lækkert, det er super litterært, og det vil ikke mere, end det kan bære. Resultatet er et dybt og meget privilegeret kig over skulderen på en digter [...] " Jes Stein Pedersen
 

Arrangementer:
Torsdag 4. februar kl. 17 i udstillingen
Død over den hvide måge - Rifbjerg og poppen
Forksningsbibliotekar Henrik Smith-Sivertsen fortæller om Klaus Rifbjergs forbitrede, årelange kamp mod popkulturen, bl.a. eksemplificeret ved folkekære pophits som Hvide måge, Den gamle gartners sang og Fiskerpigens sang. 

 

Rifbjerg på cykel 1937-1938 privatfotoKlaus Rifbjerg på cykel 1937-1938 (Privatfoto)

Skoletjeneste

Gymnasie- og skoleklasser i udskolingen bliver budt inden for i udstillingen. Gennem læringsmateriale og faglige forløb vil eleverne få en forståelse for en gigant på den danske forfatterscene og for det kulturradikale miljø, som han var omgivet af og i høj grad var med til at forme. Læs mere om skoletjenesten.
 

Læs mere

Om Klaus Rifbjergs manuskripter og se et udvalg

Artikel i kulturmagasinet diamanten om Klaus Rifbjergs omfangsrige arkiv

 
Standard 40 kr.
Diamantklub gratis
Studerende 25 kr.
Børn u. 16 år gratis
Skoleklasser 40 kr.

Billetter sælges i Diamantinformationen og giver adgang til alle udstillinger. 

Åbningstider: man-lør 10-19

OBS: Udstillingen lukker 14:30 lørdag 9. januar
 

  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Udstillingen er støttet af: 

Konsul George Jorck
og Hustru Emma Jorck's Fond
Knud Højgaards Fond