”Jeg bliver din død, pave!” - Sidste chance

Luthers reformation og splittelsen af Europa

3. november 2017 - 17. januar 2018 Udstilling i de offentlige arealer i Den Sorte Diamant
I udstillingen får publikum en enestående mulighed for at se flere af Det Kgl. Biblioteks skatte knyttet til reformationen
I udstillingen får publikum en enestående mulighed for at se flere af Det Kgl. Biblioteks skatte knyttet til reformationen
GRATIS UDSTILLING
   
   
   
 
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

I anledningen af 500 året for Martin Luthers opslag af de 95 teser i Wittenberg præsenterer Det Kgl. Bibliotek en samlingsbaseret udstilling om reformationen og protestantismens udbredelse i Europa.

I 1517 igangsatte den tyske munk Martin Luther reformationen med offentliggørelsen af sine 95 teser, som i sidste ende dannede grundlaget for den protestantiske kirke, vi kender i dag.

Luthers reformation blev hurtigt indført i Danmark, og både her og i andre lande ændrede reformationen på magtforholdet mellem stat og kirke og førte til fornyelse af undervisningen i skolerne og på universiteterne – men det var langt fra uden kamp. I årene omkring reformationen brød borgerkrige ud i flere lande og Europa blev splittet. 

Udstillingen stiller skarpt på Luthers reformation, dens betydning og de stridigheder, den affødte. Samtidig trækker udstillingen spor op til vores nutid og til de samfundsstrukturer, vi har den dag i dag.

I udstillingen får publikum en enestående mulighed for at se flere af Det Kgl. Biblioteks skatte knyttet til reformationen - heriblandt et eksemplar af Luthers 95 teser fra 1517, Luthers bibeloversættelse og den første danske trykte bibeloversættelse, samt den kontroversielle afbildning af paven som Antikrist.

Læs seniorforsker Anders Toftgaards baggrundsartikel om reformationen som medie-begivenhed i Det Kgl. Biblioteks kulturmagasin diamanten.

Der er mulighed for undervisningsforløb i forbindelse med udstillingen.

Gratis entré

Udstillingen er en del af Præsidiet for Reformationsjubilæet i Danmark støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.