Peder Bundgaard

Den koloristiske provokatør

4. juni 2013 - 31. august 2013 Bladtegnergangen

Peder Bundgaards virke som bladtegner og illustrator begyndte så småt i 1967. Bundgaard tegner inden længe fast til Hovedbladet og ansættes så på den store formiddagsavis Ekstra Bladet i 1980.

Har i mellemtiden lært Gasolin at kende og tegner efterfølgende flere af deres pladecovers. Bliver ven med Dan Turell og står fremover for hans bogomslag. Rykker fra Ekstra Bladet til Det Fri Aktuelt i 1987 og bliver senere endog redaktør af filmbladet Levende Billeder.

Arbejder sideløbende og fremover som freelance bladtegner. Et alsidigt, skabende virke hvor Peder Bundgaard i allerhøjeste grad også kan skrive forfatter på sit visitkort. Biografier, historiske værker og krimier har igennem årene fundet vej til hans tastatur.

Museet for Dansk Bladtegning, der netop har modtaget en større samling af Peder Bundgaards tegninger fra hans lange liv i den danske medieverden, har med udstillingen her ønsket at fokusere på hans portrætkunst og de satiriske tegninger til Svikmøllen.

Claus Seidel fra Museet for Dansk Bladtening fortæller denne anekdote om Dronningens møde med Bundgaards tegninger:

Dronningen blev ikke umiddelbart begejstret.

En solrig sommerdag i juni 2010 har Hendes Majestæt sagt ja til at åbne Bladtegnermuseets store portrætudstilling, der med godt 300 tegninger i Montanasalen over Diamantinformationen præsenterer portrætkunsten i dansk bladtegning.

Dronningen havde netop fejret sin 70 års fødselsdag, og Bladtegnermuseet ønskede med portrætudstillingen bl.a. at vise en vifte af bladtegnernes mange portrætter af Hendes Majestæt og den kongelige familie.

Jeg, Claus Seidel, viser rundt og fortæller begejstret om tegnerne og de mange portrætterede. Dronningens egen væg bliver nøje studeret og livligt kommenteret, indtil vi når til Peder Bundgaards stærkt koloristiske og meget markante portræt - og en tung skygge lægger sig over Majestætens ellers så muntre ansigt.

” Han sparer sig ikke” er Dronningens umiddelbare kommentar! Jeg leder lettere febrilsk efter formildende ord, der kan glatte ud - og samtidig også være et forsvar for Peder Bundgaards værk.

” Peder er en koloristisk provokatør med et varmt hjerte!” får jeg sagt, men vi går hurtigt videre, og Dronningens nysgerrighed og store interesse for vores fag griber os begge så småt igen

 

 

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten
  
  

Følg os
   @sortediamant