En ung pige ville være bladtegner

Dorte Kortzau 1914 - 1978

15. maj 2014 - 30. august 2014 Bladtegnergangen
Pige ved bord af Dorte Kortzau

Den unge pige var aldrig i tvivl, hun ville være bladtegner!

Dorte Kortzau blev efter endt læretid ved den legendariske Rostrup Boyesens Tegneskole og på Berlingske Tidendes Annonceafdeling en af ugebladsverdenens mest benyttede bladtegnere.

Den unge Dorte arbejder flittigt og fermt og vover tidligt springet ud i den usikre tilværelse som freelance bladtegner.

Som freelancetegner siger man sjældent nej tak til en opgave, og Dorte udvikler sit talent for at kunne løse alle tænkelige tegneopgaver. I en periode flytter hun til Sverige til nye græsgange.  Senere formår hun at fastholde mange af sine kunder fra årene hos vore svenske brødre. De mange ugeblade med de pæne oplag, hvori det bestemt ikke vrimler med bladtegnere af det smukke køn, bliver hurtigt gode kunder hos den kvindelige bladtegner, der kan sit fag.

Dorte Kortzau får succes og opnår stor popularitet og beundring hos ugebladenes brede og trofaste læserskare. En popularitet der også rakte videre for den smukke, lyse kunstner, der blandt andet nød Walt Disneys selskab og opvartning  ved en frokost i Tivoli i begyndelsen af 1960’erne, hvor den berømte amerikaner var på besøg i Danmark og ved samme anledning blev udnævnt til æresmedlem af  bladtegnernes forening Danske Bladtegnere.

Som ugebladstegner skal man kunne det hele, og det kunne Dorte. Opgaverne er altid mange og dækker bredt fagets mange genrer. Den flot anlagte artikelillustration i farver, tegningen til forbrugerstoffet, madopskrifter,  strikke- og syopskrifter, den underholdende læserbrevsvignet eller den muntre, venlige og fortællende stregtegning, der i et enkelt, charmerende og loyalt billedsprog fører læserne ind i ugebladenes univers.

Dorte Kortzau tegnede tillige alt fra kravlenisser, glansbilleder og påklædningsdukker til større projekter, hvor den sidste, hun gav sig i kast med, blev at illustrere 20 af H. C. Andersens mest elskede eventyr, udvalgt af hende selv.

Udstillingen her præsenterer en bred vifte af fine tegninger fra hendes freelance-tegnerliv, der desværre blev alt for kort.

  


 

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten
  
  

Følg os
   @sortediamant