Grænseløs humor

Medborgerskab set gennem humor og satire

2. maj 2016 - 18. juni 2016 Bladtegnergangen i Den Sorte Diamant
Tegning: Mette Dreyer
Tegning: Mette Dreyer

GRATIS ADGANG

Åbningstider:
man-lør 8-21
 
   
   
 
  Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten


Følg os:
Instagram

Danske satiretegninger fra efterkrigstiden til i dag.

"Smilet er den korteste afstand mellem to mennesker", sagde Victor Borge. Men humor og satire samler og adskiller mennesker. Er det vi hver især finder sjovt eller provokerende individuelt kulturelt eller nationalt betinget?

Vi behøver ikke være enig i satirens budskab, men vi kan diskutere den og gennem dialog forstå hinanden bedre.

Vi er alle del af mange forskellige fællesskaber. Når grænser nedbrydes, rejses der spørgsmål ved det fælles ansvar for vores næste - i hverdagen - og fælles ansvar for globale dilemmaer som klima, økonomi og migration.

Grænserne er ikke kun de fysiske nationale grænser, men også de personlige grænser for, hvad satire kan, må eller skal berøre.

Udstillingens tegninger er udvalgt af studerende fra Københavns Sprogcenter i tæt samarbejde med Storm P. Museet og Museet for Dansk Bladtegning på Det Kongelige Bibliotek.

På Storm P. Museet kan man frem til den 18. september opleve en omfattende version af udstillingen, der kommer omkring alle ovenstående facetter.

Her på Museet for Dansk Bladtegning går vi i dybden med en enkelt facet: Migration.

Udstillingen præsenteres med et historisk, kronologisk forløb af danske satiretegninger fra efterkrigstiden til i dag. Under udvælgelsen af tegningerne er det blevet klart, at emnerne i den offentlige debat inden for området ikke har forandret sig siden Anden Verdenskrig, men at måden danske satiretegnere har tegnet og fremstillet de forskellige nye tilflyttere har ændret sig markant over tid. Forhåbentligt vil udstillingen give samme indtryk.