Den originale Kierkegaard

23. april 2013 - 19. oktober 2013 Rotunden-02 (Søjlesalen)

#DOKierkegaard

Fra dåbsattesten til de sidste skrevne ord fra filosoffens hånd. I Det Kongelige Biblioteks jubilæums-udstilling kommer man helt tæt på det skabende øjeblik. Der hvor Søren Kierkegaard satte pen til papir og nedfældede tanker, der den dag i dag inspirerer, provokerer og undrer læsere verden over.

Bag 14 høje døre gemmer sig 14 aspekter af Kierkegaards liv og forfatterskab iscenesat i kreative tableauer. Hvis man åbner døren med skiltet “Min Regine” møder man en lidt skæv udgave af et herskabsværelse.

Her ligger en række af Kierkegaards højlitterære breve til sin forlovede Regine Olsen, dagbogssider med Kierkegaards egen tvivl om forholdet og det testamente, hvor Kierkegaard – mange år efter han brød med hende – efterlader alt hvad han ejer til den unge kvinde.

Og åbner man døren “Corsaren”, træder man ind i et neongrønt rum, hvor artikler og tegninger illustrerer den bitre strid med satire-bladet Corsaren, som førte til en skærpelse af Kierkegaards religiøse forfatterskab.

Hele verdens kulturarv
Det “originale” i titlen hentyder ikke blot til Søren Kierkegaard som den lidt sære, krumryggede person, der måtte finde sig i at blive peget fingre ad under de daglige gåture i Københavns gader.

Originaliteten dækker også det forfatterskab, der har givet ham en permanent placering på det filosofiske verdenskort.

Men mest afgørende for udstillingens originale omdrejningspunkt er de mange papirer, Kierkegaard efterlod sig: En enestående samling af breve, dagbøger, manuskripter, notater og bøger, som i dag udgør Kierkegaard-arkivet på Det Kongelige Bibliotek.

På verdensplan er det hovedsamlingen af Kierkegaard-papirer, og arkivet giver et unikt indblik i forfatterskabet. I 1997 blev det optaget på UNESCO’s liste over verdens umistelige kulturarv.

Flere fortællerstemmer og kristelige krav

Og forfatterskabet under eget navn, hvor han opstiller sine strenge krav til det at være troende kristen – tanker der bliver tændsatsen til kirkestriden, hvor Kierkegaard som en anden enmandshær lagde sig ud med hele den etablerede kirke.

Og i en 10 meter lang montre er der udstillet værker fra hele verden, der vidner om forfatterskabets omfattende betydning og efterliv.

Udstillingen er for alle, der interesserer sig for Søren Kierkegaards liv, værk og arbejdsmetode.

Det eneste krav er evnen til at blive fascineret af en fantasifuld rejse gennem de originale dokumenter, en af Danmarks største kulturpersonligheder efterlod sig.

 
Standard 40 kr.
Diamantklub gratis
Studerende 25 kr.
Børn u. 16 år gratis
Skoleklasser 40 kr.

Billetter sælges i Diamantinformationen og giver adgang til alle udstillinger.

 

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten
  
  

Følg os
   @sortediamant