Barbara Probst

TIDLIGERE UDSTILLING

4. oktober 2013 - 11. januar 2014 Det Nationale Fotomuseum

Den tyske fotograf Barbara Probst udfordrer fotografiets status som sandhedsvidne. Hendes fotokunst er inde og røre ved det meste fundamentale ved fotografiet som medie.

Barbara Probst bor og arbejder i New York og München og har siden starten af 1990’erne beskæftiget sig med fotografiet som sit primære udtryk.

Hun har gennem hele sit virke haft fokus på selve det fotografiske medium og en stræben efter at nedbryde det traditionelle fotografiske perspektiv med kun én synsvinkel og én repræsentation af virkeligheden.


Exposure #31: N.Y.C., 249 W. 34th Street, 01.02.05, 4:41 p.m.  

I en beskrivelse af Barbara Probsts billeder gør den tyske kunster Stefan Schessl opmærksom på, at troen på fotografiets absolutte og autentiske sandhed for længst er blevet opgivet. Der er ingen vej tilbage, fastslår han. Og med sine billeder forsøger Barbara Probst netop at tage den fulde konsekvens af denne erkendelse. Hun opløser øjeblikket med sine kameraer.

I sin fotografiske metode anvender Probst flere kameraer til en enkelt optagelse. Kameraerne er arrangeret rundt om motivet i forskellige synsvinkler, og ved hjælp af fjernstyring tager de på samme tidspunkt alle et billede.

Herved frembringer Probst en serie af fotografier af sit motiv, men alligevel er der aldrig noget overordnet tema, der binder dem sammen. Det eneste, de har til fælles, er det øjeblik, hvor Probst trykker på knappen og lader sine mange kameraer skyde en enkelt gang.


Exposure #69: N.Y.C., 555 8th Avenue, 02.24.09, 6:16 p.m.  

Billederne i serierne peger således på, at et øjeblik ikke kun er tidsligt, men også en rumlig begivenhed. Og de udfordrer ikke blot fotografiets status som sandhedsvidne, men bevæger sig tillige ind i rummet for vores erfaring og perception af omverdenen.

Barbara Probst har haft soloudstillinger i bl.a. New York, Edinburgh, Washington, Toronto, Berlin og München.

Udstillingen i Det Nationale Fotomuseum præsenterer nyere værker skabt i perioden 2005 til 2012 fra serien Exposures og vil være den første soloudstilling med Barbara Probst i Danmark.

Læs kunsthistoriker Rune Gades åbningstale

 

Udstillingen er støttet af Statens Kunstråds Internationale Billedkunstudvalg


Hold dig opdateret

Månedligt nyhedsbrev:
Kultur i Diamanten
  
  

Følg os
   @sortediamant


 Exposure #49: N.Y.C., 555 8th Avenue, 05.21.07, 4:02 p.m.  

SE DETTE BILLEDE I STOR STØRRELSE


Exposure #94: N.Y.C., Washington & Watts Streets, 10.18.11, 1:02 p.m.  

 


Exposure #91: N.Y.C., Prince & Mercer Streets, 06.22.11, 10:41 a.m.